• 瀏覽: 944
  • 回覆: 13
台灣鳳梨遭大陸禁止進口後,掀起一波搶購潮,海外也有人力挺,不過卻傳出品質不穩定,先前新加坡台商投書媒體,稱買到「黑心」鳳梨,現又有韓國YouTuber因介紹「台灣的鳳梨心是咖啡色的」,引發網友熱議,感嘆「又丟臉到韓國去了」;而農民林佳新也直呼,「鳳梨我愛吃心,芭樂我也只吃心,但我不吃黑心的阿」。

請支持呆灣黑心鳳梨,一定食唔死人

新聞來源連結:

https://tw.news.yahoo.com/韓國網紅大讚台灣-黑心鳳梨-網喊-又丟臉了-071123587.html

鳯梨真出名.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-4-23 08:13 AM 發表
鳯梨真出名.
唔知香港班黃畜有冇買嚟食呢

黑糖黎 越黑越甜ar,識條鐵咩

又再出醜人前。

係韓國人唔識貨啫,呆灣佬話係好嘢黎

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-23 07:52 AM 發表
台灣鳳梨遭大陸禁止進口後,掀起一波搶購潮,海外也有人力挺,不過卻傳出品質不穩定,先前新加坡台商投書媒體,稱買到「黑心」鳳梨,現又有韓國YouTuber因介紹「台灣的鳳梨心是咖啡色的」,引發網友熱議,感嘆「又丟臉到韓國去了」;而農民林佳新也直呼,「鳳梨我愛吃心,芭樂我也只吃心,但我不吃黑心的阿」。

請支持呆灣黑心鳳梨,一定食唔死人

新聞來源連結:

https://tw.news.yahoo.com/韓國網紅大讚台灣-黑心鳳梨-網喊-又丟臉了-071123587.html
什麼都搞上政治,黑心就改名話係自由

引用:
原帖由 owen11223344 於 2021-4-23 08:30 AM 發表
係韓國人唔識貨啫,呆灣佬話係好嘢黎
可以同澳洲換龍蝦

拎黑心鳳梨去換韓國泡菜

我留意到有兩個名稱,一個叫鳳梨,一個叫菠蘿,宣傳時會用台灣鳳梨呢個名,當出事了同一樣嘢會改稱菠蘿。

可以用「黑芯鳳梨」做賣點

今次唔係鼻屎咁大嘅新加坡,點算好?

附件

tzeng-20040927220923.gif(46.71 KB)

同22K個心一樣色

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2021-4-23 11:57 AM 發表
今次唔係鼻屎咁大嘅新加坡,點算好?
韓國都係大過粒鼻屎嗻

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]