• 瀏覽: 5,964
  • 回覆: 18
+3
外界猜測或為海軍版殲-31

有「中國殲擊機搖籃」之稱的瀋陽飛機工業,宣布2021年度最新計畫,確保成功研製新型第4代隱形戰機,聲明中並未指名是哪一款戰機,但附上了FC-31「鶻鷹」戰機的照片,這是瀋陽飛機工業目前打造的第4代戰機。

中國軍方加快研發新一代戰機,具有官方背景的中國航空研究院日前發表一篇文章,提及要讓新一代戰鬥機2021年首飛,外界揣測這可能是海軍版的FC-31。

中國目前兩艘現役航母遼寧艦、山東艦都只有滑跳甲板,但下一代航艦將採用彈射系統供飛機起飛,目前的論辯是究竟FC-31或殲-20(J-20)兩者誰較適合作為艦載戰機。FC-31因較殲-20更輕、更短,這些都更易於修改成艦載機。

殲31可望今年試產 瀋飛:下一代戰機2035問世 | ETtoday軍武新聞 | ETtoday新聞雲

ETtoday 講軍武,咪同老解宣傳?

台灣有乜軍武介紹!!?

中國大陸媒體時有批評J-31「集眾家之短」,但為何卻又對之大加研發呢?

唔睇標題以為是火版軍武

引用:
原帖由 catcatsunny 於 2021-4-23 05:12 AM 發表
外界猜測或為海軍版殲-31

有「中國殲擊機搖籃」之稱的瀋陽飛機工業,宣布2021年度最新計畫,確保成功研製新型第4代隱形戰機,聲明中並未指名是哪一款戰機,但附上了FC-31「鶻鷹」戰機的照片,這是瀋陽飛機工業目前打造的第4代戰機。

https://cdn.discuss.com.hk/t/3c1bdf/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_210423/20210423_cd7769051804e6314028B80OAULyNE84.jpg
我話殲20適合啲,起碼彈倉大,可帶反艦飛彈,航程遠啲。

東森新聞fake死你,比娛樂新聞更爛

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-23 07:35 AM 發表
中國大陸媒體時有批評J-31「集眾家之短」,但為何卻又對之大加研發呢?
應該係唔只買一注!好似高鐵當初都分磁浮,同輪軌兩派!

由得佢地競爭,淘汰!

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-4-23 03:44 PM 發表

由得佢地競爭,淘汰!
唔洗錢咩
未上戶口軍方唔會出錢
31 早幾年係well 高低配。一早比空軍否定左
跟住就sell海4
一早未上戶口都只係齋吹,成本超低

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-4-23 02:22 PM 發表

無聊玩下小畫家 copy and paste 

我都好想知中型機係咪真係吹得咁有優勢

附件

CE6DF918-C201-4BFB-92A7-EA71003BEB59.jpeg(137.86 KB)

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-4-23 05:32 AM 發表
ETtoday 講軍武,咪同老解宣傳?

台灣有乜軍武介紹!!?
回歸囉, 說明佢地都想兩岸統一, 唔想再被民進黨呃佢地以為食茶葉蛋, 就好了不起!

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-4-23 02:22 PM 發表

最緊要是攞到制空權,那就怎去炸都得。

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-4-23 03:44 PM 發表

由得佢地競爭,淘汰!
刺激... 會打水飄

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-4-23 07:58 PM 發表

無聊玩下小畫家 copy and paste 

我都好想知中型機係咪真係吹得咁有優勢
J31就是輕量版的J20.

J20太大不能上航母,J31就很適合

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-24 12:21 AM 發表

刺激... 會打水飄
碎料啦!嫦娥冇芯,得真空管,晶體管。返地球都識打水飄啦!

不過都係老美勁得真空管,晶體管,又冇深空導航。靠人手睇星星,可以往返月球!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]