• 瀏覽: 4,806
  • 回覆: 28
中國大陸在這建航空母艦基地 擴大海外作戰能力

「美國海軍學會新聞網」(USNI)報導,湯森20日告訴美國眾議院軍事委員會(HASC),中國大陸正擴大其現有的海軍設施,包括鄰近其商業深水港、位於吉布地的唯一海外軍事基地,近期也已完成新碼頭的興建。由於該碼頭長度達到1120英呎(約341公尺),足以停泊長約305公尺的大陸「遼寧號」和「山東號」航空母艦,或未來長約320公尺的003型航艦。

去到咁遠, 如果仲係常規動力, 會好蝕章, 隨時冇油, 要拋鐒就大鑊

https://www.chinatimes.com/realtimenews/20210421005122-260417?chdtv

另外,真係想講, 吉布地呢撻係咩地方黎架????聯合國到呢, 美國,法國及日本自衛隊, 再加埋中國, 真係隨時開拖啦!!!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-23 12:38 AM 發表
中國大陸在這建航空母艦基地 擴大海外作戰能力

「美國海軍學會新聞網」(USNI)報導,湯森20日告訴美國眾議院軍事委員會(HASC),中國大陸正擴大其現有的海軍設施,包括鄰近其商業深水港、位於吉布地的唯一海外軍事基地,近期也已完成新碼頭的興建。由於該碼頭長度達到1120英呎(約341公尺),足以停泊長約305公尺的大陸「遼寧號」和「山東號」航空母艦,或未來長約320公尺的003型航艦。

...
小奶媽仲有黑煙

吉布提無資源但有地理優勢!😶

一睇以為布吉島。

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-23 03:25 PM 發表

小奶媽仲有黑煙
小事,打起仗來靠戰機。

中國都底該要添置一些海外基地。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-4-23 03:43 PM 發表
吉布提無資源但有地理優勢!😶
由中國出發的航母仲係用柴油, 行到去都冇力打仗啦,

所以核動力中國航母, 係需要出現!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-23 08:13 PM 發表

一定有...

傳中國無意像美國大攪海外軍事基地 會以“基地艦”作為替代方案

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-23 08:13 PM 發表

無核動用中國只能守... 如果要人民幣國際化... 要有遠攻能力... 一帶一路走陸路以為規避了美軍海權但美國會用聖戰份子炸毀建設... 逃避唔係辨法,始終要升級戰力... 但黃皮仔先天基因差... 奴隸種根本唔係戰士材料,長期營養不良,JJ都小過人

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-4-23 06:16 PM 發表

小事,打起仗來靠戰機。
你班友起唔起到機都成問題啦~

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-23 11:56 PM 發表

你班友起唔起到機都成問題啦~
原來你起唔到機,哈哈哈哈哈哈😂😂😂😂😂

引用:

美軍核動力航母也一樣需要補給艦跟隨,補充艦載機燃料和彈藥食物,及為護航艦補給燃料。

所以,核動力航母也不是可以零補給之下航行全球作戰。 美軍的操作經驗,核動力動力航母作戰群每五至七天也需要補給 ,傳統動力航母就三至五天,視乎作戰強度。

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-23 03:25 PM 發表

小奶媽仲有黑煙
打仗軍備仲講環保呀

核動力的爆炸起黎唔方唔環保囉!

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-4-24 09:13 AM 發表

美軍核動力航母也一樣需要補給艦跟隨,補充艦載機燃料和彈藥食物,及為護航艦補給燃料。

所以,核動力航母也不是可以零補給之下航行全球作戰。 美軍的操作經驗,核動力動力航母作戰群每五至七天也需要補給 ,傳統動力航母就三至五天,視乎作戰強度。
起碼唔會發生事時,要速回中國,無油這些問題!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]