• 瀏覽: 4,804
  • 回覆: 7
中國大陸在這建航空母艦基地 擴大海外作戰能力

「美國海軍學會新聞網」(USNI)報導,湯森20日告訴美國眾議院軍事委員會(HASC),中國大陸正擴大其現有的海軍設施,包括鄰近其商業深水港、位於吉布地的唯一海外軍事基地,近期也已完成新碼頭的興建。由於該碼頭長度達到1120英呎(約341公尺),足以停泊長約305公尺的大陸「遼寧號」和「山東號」航空母艦,或未來長約320公尺的003型航艦。

去到咁遠, 如果仲係常規動力, 會好蝕章, 隨時冇油, 要拋鐒就大鑊

https://www.chinatimes.com/realtimenews/20210421005122-260417?chdtv

另外,真係想講, 吉布地呢撻係咩地方黎架????聯合國到呢, 美國,法國及日本自衛隊, 再加埋中國, 真係隨時開拖啦!!!

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-4-23 03:43 PM 發表
吉布提無資源但有地理優勢!😶
由中國出發的航母仲係用柴油, 行到去都冇力打仗啦,

所以核動力中國航母, 係需要出現!

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-23 03:25 PM 發表

小奶媽仲有黑煙
打仗軍備仲講環保呀

核動力的爆炸起黎唔方唔環保囉!

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-4-24 09:13 AM 發表

美軍核動力航母也一樣需要補給艦跟隨,補充艦載機燃料和彈藥食物,及為護航艦補給燃料。

所以,核動力航母也不是可以零補給之下航行全球作戰。 美軍的操作經驗,核動力動力航母作戰群每五至七天也需要補給 ,傳統動力航母就三至五天,視乎作戰強度。
起碼唔會發生事時,要速回中國,無油這些問題!

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-24 12:40 PM 發表
003根本不是真核動力 清醒吧
這個仲拗緊, 所以003的下水期又由7月延到年尾.

但004及005都肯定是核動力啦, 後者的國家招標文件, 上年尾都有Ching貼了出來

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-4-25 09:24 AM 發表

核動力系統也一樣可以問題多多,妥善率低下,你看看法國戴高樂號,一年裡面有幾多日可以出海?

美國的十艘核動力航母,同一時間能出海作戰的數量只有三份一。
只是千禧年時法國要面子, 不理技術之故,

但, 法國計劃再做新一艘7萬噸航母, 都係核動力!

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-24 12:42 PM 發表
射店東風先啦⋯一陣被黑又打了去廣四西
操作衛星已早被擊落⋯都唔知點開戦
美國早早就摑了班黃人儍仔面啦, 真係得兩支咋

黃人儍仔連遠程導彈推進火箭都未識分, 當時已被瘀爆啦, 你仲敢提

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-4-25 11:42 AM 發表

可以做物資中轉倉庫
看戰狼, 中國軍在非洲地位超然, 所以中國應加大力度擴大該處發展, 援在更多非洲人民!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]