• 瀏覽: 20,153
  • 回覆: 297
+4
經營酒樓婚宴的譽宴集團早前要求員工下周一(26日)前需要接種了第一劑新冠疫苗,否則將安排停工。而職工盟飲食及酒店業職工總會今日到集團的觀塘分店抗議,批評集團強迫員工接種疫苗。

職工盟總幹事蒙兆達等4人於下午12時許到譽宴集團的觀塘分店抗議,呼籲集團收回強迫員工打針的決定。而該分店經理其後出來驅趕工會離開,工會人員一度與分店經理發生口角。該經理表示計畫屬自願性質,又指分店7成員工都已經接種了疫苗,其餘員工則因身體不適不宜接種。

雙方擾攘約10分鐘後散去,分店經理亦稱會將抗議信轉交高層。工會幹事何鴻興則批評集團用工作來脅迫員工打針,又指工會已接獲不少飲食業員工的求助,稱公司強迫員工打針。他擔心先例一開,會有不少食肆強迫員工打針。

而蒙兆達斥港府為了提高疫苗接種率,將員工當成犧牲品,又指有關政策造成社會分化,呼籲僱主切勿強迫員工打針。

職工盟又去搞人做Show扮為民了

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1553338/即時-港聞-職工盟到譽宴觀塘分店請願-抗議集團強迫員工打針

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
員工應該反抗議佢地阻人做生意、打爛打工人既飯碗

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-22 04:25 PM 發表
用唔用套都要雙方同意先啦~可況打針針 佢顧主乜大呀
真係大晒架 唔同意............有case要close 14日, 係咪冇打針既員工賠先

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-22 04:25 PM 發表
條女話唔用套唔同你做喎
咁你最多咪飛左佢, 唔通強姦佢咩, 定係搵人上門向條女抗議

引用:
你又岩喎! 唔同意咪唔好做(愛)囉~  

國安法果然有料,職工盟終做返正常嘢

我都話唔好攪疫苗氣泡啦。明益餐飲業,反而被餐飲業反咬一口,仲畀職工盟抽水。
攪嚟做乜!

曱甴又想玩裝修

好心政府硬淨些少啦,飲食業唔打疫苗就即雞冇補

職工盟邪教又四出搞事

飲食業流失率高,顧主請人時要求佢地打針先請。。

一旦感染新冠肺炎,後遺症嚴重影嚮下半生的生活質量。越年青的影嚮越重大。
為己為人,身為飲食業需要面對顧客的行業員工,一定要接種疫苖。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-22 16:25 發表
唔用套可以唔做,
唔打針可以唔撈。

收錢做嘢啫.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]