• 瀏覽: 4,756
  • 回覆: 22
+2
全文連結

印尼潛艇事故今日最新發展:是魚雷爆炸,還是日久失修,還是人為操作錯誤?暫時沒有任何頭緒,不過過去六年印尼海軍的各類型事故,已造成三船報廢三船沉沒,實也令人擔心。<br />無論如何,新加坡海軍潛救艦已接近峇里海,希望能趕得及......

我估,老野捱吾過高強度演習。
始終機件會老化疲勞,有如要一部剛驗完的老爺車去劈去錬,一樣會炒會冧偈。

「水底棺材」非常嚇人。

有新聞稱潛艇失蹤現場發現有大片油污,可能潛艇沉沒前已損毀。

無啦,今天是最後一天,艇內氧氣就會用儘,今天仲揾唔到,數十條冤魂了

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-24 11:42 AM 發表
無啦,今天是最後一天,艇內氧氣就會用儘,今天仲揾唔到,數十條冤魂了

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2021-4-24 11:24 PM 發表

這潛艇服役了40年己是老化, 雖然在2012年送去南韓升級, 但韓國嘢同佢人參鷄一樣, 補極都唔知補了乜

所以估計潛到海底250米已承受不到水壓, 船身出現裂痕, 釀成今次的大禍.

如當初揾中國同佢去升級, 可能就唔洗出現呢次意外!

現在已確定潛艇沉沒位置,在850公尺海底。要打撈的話,恐怕不容易。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-24 11:50 PM 發表

這潛艇服役了40年己是老化, 雖然在2012年送去南韓升級, 但韓國嘢同佢人參鷄一樣, 補極都唔知補了乜

所以估計潛到海底250米已承受不到水壓, 船身出現裂痕, 釀成今次的大禍.

C兄人參雞理論,正

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-24 11:50 PM 發表

對經常要潛水的潛水艇而言,真的不好服役四十年,四十年對水面艦來說是老舊,但對潛水艇而言是極限。
然而209型早期批次和它差不多年份的,大都仍然在役..........

引用:

南韓人蔘,最多6年貨仔 😭

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-4-25 04:23 PM 發表

南韓人蔘,最多6年貨仔 😭
但人參鷄條參鬚,粗唔過呀菜,揾佢補呀?

其實,如印尼如果揾中國同佢補,可能就冇呢次問題

睇返南韓做潛艇的資歷, 遠遠落後應是世界製造技術第一的中國!

RIP
正如我估,是因為老化疲勞。點升級都升吾到結構和外殼。
如果只是平常的 hea 下巡航,慢潛至二三百米,應該仲可以玩多幾年。

引用:
原帖由 6674 於 2021-4-26 12:21 AM 發表
RIP
正如我估,是因為老化疲勞。點升級都升吾到結構和外殼。
如果只是平常的 hea 下巡航,慢潛至二三百米,應該仲可以玩多幾年。
升唔到咪升唔到, 索性宣布佢退役, 最怕是明知升唔到, 但又吹水話得先害死人!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]