• 瀏覽: 16,384
  • 回覆: 178
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-4-22 11:18 AM 發表

連農村人都識嘅嘢,你港粲都唔識?你讀咁多書做咩?

佢哋係車行嚟行去,呢個動作咪就係發達社會所做嘅「廣告」囉。
廣告係增加客人嘅購買意慾。
個個坐晒係度,有幾多人會有「有需要」行去嗰幾卡度買嘢?

同埋購買意欲好多時係一剎那。農夫揹住啲菜經過,你見到幾靚,問過價錢啱,咪買囉。

連農民都識購買心理,你係香港都唔識。
你話香港點會唔衰落。
讀撚壞書嘅人就係咁樣。

引用:
原帖由 暖笠笠小露筍 於 2021-4-22 11:27 AM 發表

我坐過硬綠,同過民工一齊坐地,但真係冇見過有豬喺客廂行,排洩物如何處理?
硬綠唔一定有豬羊同車,只有四川,5633/5634 呢2個班次嘅車先係咁。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-4-22 11:22 AM 發表

你會唔會預早2個星期買今日返工搭嘅地鐵飛?
日本火車有預購同即場   再直接答你,會,如果架車會有豬羊,我會早2年買tim

引用:
原帖由 1333333 於 2021-4-22 08:03 AM 發表
四川攀枝花市近日有遊客在火車上,看到有人將羊群及豬群帶上車,牲畜在座位間經過的奇觀引起關注。內媒報道,該輛火車是「扶貧慢列車」,途經26個站車程8小時,票價最低只需2元(人民幣,下同,約2.4港元)。列車為當地村落的學生、農民提供交通,民眾更可以直接帶農產品、動物等上車販賣。

火車由四川涼山彝族自治州的普雄鎮駛至攀枝花市,全長535公里,全程票價2元至25.5元(2.4至31港元)。當地山區 ...
咁樣衛生好差……
不過都有好過無既,方便很多
之前睇過記錄片,山區學生每日要行落社區返學,單係腳程每日都用了5至6個小時來回 ,但為咗讀書都好堅持咁做
睇返香港d學生,咁幸福都唔珍惜,之前重話要罷學,痴9線

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2021-4-22 11:21 AM 發表
人畜共融,香港都要與曱甴同行
大陸嘅畜,係農夫嘅好朋友,係佢哋嘅生財工具。

香港嘅畜,係香港人嘅負累,係香港人嘅仇人

最難扶貧攻堅係四川大涼山的小數民族。千百年來都愛分隔住在山區,很多但求每日溫飽,蹲在路旁吸煙喝酒,有些還吸毒。
諸葛亮對付南蠻都頭大,但點艱難都要辦。[總書記扶貧系列]介紹各地方處理不同環境丶民俗各出奇謀。
縣崖村是其中一個成功例子。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-4-22 11:30 AM 發表

「途經26個站車程8小時」
仲有你知唔知嗰啲車卡,其實係舊車卡。
呢條線路本身就係蝕住做。車費$2點會唔蝕。

仲點會再用錢從新設計車箱?整咗咁特別設計嘅專用車廂,之後零件維修成本會幾多?
唔好忘記,宜家全中國只係得返呢2班次 5633/5634 係咁做。

我發覺你真係好理想主義,齋諗唔使錢架喎
你看看張相先啦醒目仔,我無話叫佢用新車廂,但個車廂就咁看仲舒服過港鐵,我根本值頭建議佢應用以前坐九鐵返大陸見到果d運豬羊的通風車廂係入面加幾張椅就算,另外再整幾廂只可人坐的車廂,唉,宜家香港太多你依d以為自己好醒目的細路

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-4-22 11:31 AM 發表

師兄上網記住帶腦。。。
比d 理據先出來寸貢貢啦,自己講野無point仲扮專家

引用:
原帖由 kuochung 於 2021-4-22 11:33 AM 發表

日本火車有預購同即場   再直接答你,會,如果架車會有豬羊,我會早2年買tim
「我會早2年買tim」
係囉,最叻咪把口囉

早幾日我喺抖音睇過般片,好多羊加隻豬,但好奇怪冇一個乘客有怨言或不不滿表情。

笑lun死,又一大堆理由解釋🤣🤣

引用:
原帖由 kuochung 於 2021-4-22 11:41 AM 發表

比d 理據先出來寸貢貢啦,自己講野無point仲扮專家
重使數據?讀清楚段新聞重點先啦!

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-4-22 11:41 AM 發表

「我會早2年買tim」
係囉,最叻咪把口囉
叻得過你問人會唔會早2星期買港鐵飛先,自己比喻不正確在先,簡直係自取其辱

豬豬🐷去坐商務坐

引用:
原帖由 暖笠笠小露筍 於 2021-4-22 11:27 AM 發表

我坐過硬綠,同過民工一齊坐地,但真係冇見過有豬喺客廂行,排洩物如何處理?
我們在華南華東交通網發達,市集又多,可以用農夫車載豬豬。但也見有人便攜一兩籠雞鴨和藥材。
四川那班車行得40kmh,可想蜀道之難。污糟就用大水喉沖,那裏VIP是農民和學生。
我想,軟座及學生列係吾俾動物入去,可能無性衝入去。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]