• 瀏覽: 13,981
  • 回覆: 178
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 1333333 於 2021-4-22 08:03 AM 發表

四川攀枝花市近日有遊客在火車上,看到有人將羊群及豬群帶上車,牲畜在座位間經過的奇觀引起關注。內媒報道,該輛火車是「扶貧慢列車」,途經26個站車程8小時,票價最低只需2元(人民幣,下同,約2.4港元)。列車為當地村落的學生、農民提供交通,民眾更可以直接帶農產品、動物等上車販賣。

火車由四川涼山彝族自治州的普雄鎮駛至攀枝花市,全長535公里,全程票價2元至25.5元(2.4至31港元)。當地山區 ...
惠民德政,一個愛民國家,點會唔天下歸心?

藍精靈, 十分勁, 反黃滅黑真博命
熱賣及精選
真係希望未去過嗰啲港蛙,去睇吓佢哋口中嘅三四線⋯

其實叫得山區,基本家家戶戶都有養豬牛雞,d細路見慣見熟,係d城市人先覺得奇撚怪怪啫

貼心,小農可以養幾頭豬?幾頭羊已經是全部家當.

讓農民安心一起把豬羊運到市集,數量多自然可包箱傻仔都知道,但這服務是為個體農民服務,寧可天天洗車卡都要做.

引用:
原帖由 little-fish 於 2021-4-22 09:01 AM 發表

之前睇片,啲農民係火車上已經開始做交易及交收
呢條片我睇過, 唔係誇大, 只有真心為人民既政府才會咁做
假大空爭政績易, 貼地服務人民難

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
只能是中國特色的德政。
白皮都是自私精。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-4-22 08:23 AM 發表

的確有點不解,
我猜在資本主義社會中,這條路線獲利不足可能早已刪掉。也是社會主義國家想個變通法子勉強保住來維持民生罷了。

直線國國王雖然見識有限不知何謂平面立體, 但只要在自己的國度開心過活每一天, 此生足矣.
引用:
原帖由 6674 於 2021-4-22 09:42 AM 發表

年輕一代未坐過硬座綠皮車。
人畜疏果分廂?限行李尺寸?非吸煙?
農民采你都儍。
如果有日上唔到網, 電話唔通, 我相信年輕一代會發癲

同車有乜問題?

油客大驚小怪

引用:
原帖由 robin09 於 2021-4-22 09:22 AM 發表

咁靚的客車車廂裝牲畜,整污糟晒,也不適合,走道狹窄,裝不了多少牲畜。
點解不分開?整幾節專用車廂裝牲畜,想交易的到專用車廂去買賣。
在內地好多想法政府會給你機會去實行,過一段時間就會檢討和修正(如必要),社會進步是有理由滴🤔🤔

見到啲豬仔,幾得意。大陸有唔少德政,真實地扶貧。

引用:
原帖由 48429876 於 2021-4-22 08:08 AM 發表

點解唔分開車卡??
分開晒,咁牧羊人點係車度賣?

呢架車嘅特色之一,就係佢嘅係車度見到啱嘅貨,就直接係車上面交易。

你當好似一個流動街市咁。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-4-22 09:22 AM 發表

咁靚的客車車廂裝牲畜,整污糟晒,也不適合,走道狹窄,裝不了多少牲畜。
點解不分開?整幾節專用車廂裝牲畜,想交易的到專用車廂去買賣。
你自己唔鍾意啫,坐嗰啲人鍾意咪得囉。
又唔係你坐。

印度人鍾意坐火車頂添。

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-4-22 10:59 AM 發表

如果有日上唔到網, 電話唔通, 我相信年輕一代會發癲
這才令港畜羞愧

附件

D99A933A-2924-4664-9169-5E95B3202D26.jpeg(137.93 KB)

2021-4-22 11:10 AM

09FECA5D-4BE6-4E1B-AAC7-DD8DE6AE6411.jpeg(112.43 KB)

2021-4-22 11:10 AM

引用:
原帖由 6674 於 2021-4-22 11:10 AM 發表

這才令港畜羞愧
鄉港學牲點識醜字。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]