• 瀏覽: 44,696
  • 回覆: 402
  • 追帖: 1
+9
引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-4-22 09:07 AM 發表

雖然我支持中國政府,但係外交措詞,真係要改,學你話齋,一句“遺憾”就夠,之後再做嘢。
大陸政府厚度,說話不會太盡。凡事太盡,勢必去盡

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-4-22 09:10 AM 發表
無辦法
中國愈制裁澳洲
澳洲經濟愈好
政府愈獲得人民支持
同紐西蘭剛好相反
這是短暫反應效果,當時間一耐,人冇$開飯就會跪低,澳洲之前唔係未試過

五毛最叻就係自high🤣🤣🤣🤣

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-4-22 08:40 PM 發表

現時在澳洲買物業的人, 大多數是來自中國和亞太地區的華人, 不少華人朋友在過去一年都在澳洲睇樓睇店舖, 投放了不少資金在澳洲, 但他們骨子裡卻知道澳洲人根本就是很歧視他們這班華裔外來投資者, 所以... 真係好難理解他們的心態, 明知人家地方根本不歡迎自己, 卻要自動獻身比人虐待歧視同暴力針對... 真係賤骨頭DNA, 係要比人奴役虐待才高興...
口裡説不、身體最誠實已經係某強國人嘅DNA入面!冇得救

一方面求中國購買煤,一方面禁止或強奪中國投資的資金,世界都給你澳州玩晒

引用:
原帖由 gogogolee 於 2021-4-22 05:30 AM 發表
好心大陸改下口吻啦,成日都係嗰句強烈不滿和堅決反對   堅決反對又點啫?對方咪又係一意孤行!做實事, 比d power 對方受下好過喇, 千年不變76大陸思維
打咗疫苗未???

一國之下,澳洲聯邦政府有權取消地方政府對外協議,有乜出奇,一國嘛!人哋都要維護國家安全㗎,係咪?

咁樣指責澳洲,算唔算係干涉別國內政?

引用:
原帖由 havefun2014 於 2021-4-22 09:04 PM 發表

口裡説不、身體最誠實已經係某強國人嘅DNA入面!冇得救
唔係某國人才這樣, 根本好多國家都有這類人... 當中有好多所謂香港人, 牠們只當香港是踏腳石, 用盡方法在香港搵著數搵快錢, 炒樓炒股票炒到什麼都貴一貴, 搵夠就走到外地扮老外扮高尚, 用光錢財就詐傻扮懵回流香港扮香港人呃資源福利食回頭草... 89年, 97年... 牠們已經表演過好幾次, 厚著面皮用盡香港資源不怕醜...

其實, 好多老外西毛就是最討厭這類移民, 所以... 好多老外西毛城市, 在某些時間是華裔物體在街上行走的危險時刻...

澳洲早幾年也發生過好幾次襲擊事件, 死了幾件啊... 澳洲袋鼠人的獸性罪犯DNA, 才是最恐怖...

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2021-4-22 08:42 PM 發表

近年兩國關係由中立變成差,主因可能是中國過份向南方擴張,影響到澳洲.所以澳洲更加親美.

所以話中國想在南海稱霸,最後只會四面樹敵.

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2021-4-22 08:42 PM 發表

宜家就係要去盡既時候。

引用:
原帖由 gogogolee 於 2021-4-22 05:30 AM 發表
好心大陸改下口吻啦,成日都係嗰句強烈不滿和堅決反對   堅決反對又點啫?對方咪又係一意孤行!做實事, 比d power 對方受下好過喇, 千年不變76大陸思維
大陸用標準回覆,代表大陸對澳洲今次行動冇感覺。

引用:
原帖由 mawongching 於 2021-4-22 05:42 AM 發表

唔買煤炭、農作物、紅酒、礦產、停止學生入學。。。算唔算比d power 對方受下?
直頭係隔空滅國

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2021-4-22 08:45 PM 發表

這是短暫反應效果,當時間一耐,人冇$開飯就會跪低,澳洲之前唔係未試過
幾時試過?
民主國家政策都係睇民意
民意好受經濟表現影響
你期待嗰一刻唔係無可能
睇下澳洲會唔會真係
少咗部分中國生意㞊會慘到無飯開
聽講澳洲政府仲剛剛決定賠錢畀華神
要取消咗張合約唔做中國生意

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]