• 瀏覽: 1,400
  • 回覆: 13
北京批澳洲撕毀一帶一路協議是無理挑釁行徑澳洲聯邦政府取消兩項由維多利亞州政府與中國政府簽署的「一帶一路」備忘錄及合作協議

北京批澳洲撕毀一帶一路協議是無理挑釁行徑 兩岸, 國際 發佈時間 21.04.2021 22:09最後更新時間 21.04.2021 23:56

澳洲聯邦政府取消兩項由維多利亞州政府與中國政府簽署的「一帶一路」備忘錄及合作協議。外長佩恩表示,取消協議是因為協議與澳洲的外交政策不一致,或不利於澳洲的外交關係。連同這兩項協議,佩恩決定取消共4項與外國政府簽署的協議。

中國駐澳洲大使館表示,對澳方撕毀一帶一路協議表示強烈不滿和堅決反對,認為是針對中方的又一無理挑釁行徑,再次表明澳方對改善中澳關係毫無誠意,勢必對雙邊關係造成進一步損害,亦必將搬起石頭砸自己的腳。 屬在野工黨澳洲維多利亞州州長安德魯斯,在2018及2019年與中國發改委簽署協議,推廣中國的「一帶一路」構想。澳洲國會去年12月通過對外關係新法案,讓聯邦政府有權否決州當局、地方政府及大學,與外國簽訂的協議。

原文網址:https://www.881903.com/news/china/2388284
=============================================================

點解中國外交部咁大反應嘅?  加紅酒稅212%,禁龍蝦入口,禁媒炭,有咁嘅結果都係預計之內㗎啦!

仲同你同一路?

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/china/2388284/北京批澳洲撕毀一帶一路協議是無理挑釁行徑

樓主咁講都幾應景
"..... 有咁嘅結果都係預計之內容㗎啦!仲同你同一路? " 
所以中央鐵了心,君不見黃L曱甴日日有僕街新聞咩,唔係被拘捕就係判監幾多碌

撕毀中英聯合聲明就提都唔提

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-4-22 02:35 AM 發表
你係咪中國人嚟㗎!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-4-22 01:57 AM 發表
北京批澳洲撕毀一帶一路協議是無理挑釁行徑澳洲聯邦政府取消兩項由維多利亞州政府與中國政府簽署的「一帶一路」備忘錄及合作協議

https://stream.881903.com/public/e0a59a6a1e001751179330dbf500e651/2020/07/82405937042de2c31aed35cfe3a80ca7.jpg

北京批澳洲撕毀一帶一路協議是無理挑釁行徑 兩 ...
政治永遠凌駕貿易

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-4-22 02:35 AM 發表
大陸點樣講,同西方怎麼樣認為,從那麼多歐美澳等國家圍堵中國已經知道答案

白人社會標準,你要守約但我可以唔喜歡就反口

黑暴曱甴仲唔L死去閪謊邪惡蟈做一隻洋糞上的一隻烏蠅

白人社會, 佢係輸打贏要, 無得雙贏, 多贏, 佢地要晒, 佢地白人至上, 其他人係地底泥.

同其他國家簽左協議, 佢地可以反口, 但人地同佢地簽, 唔接受, 郁D制裁人, 就知邊個係民主大國.

睇返澳的表現,一路上不停小9中國,又點可能會同中國合作,我想佢簽都系為左呢一刻而簽

咁要加大力度制裁囉。

引用:
原帖由 supertom123 於 2021-4-29 11:58 AM 發表
白人社會, 佢係輸打贏要, 無得雙贏, 多贏, 佢地要晒, 佢地白人至上, 其他人係地底泥.

同其他國家簽左協議, 佢地可以反口, 但人地同佢地簽, 唔接受, 郁D制裁人, 就知邊個係民主大國.
咪同中英聯合聲明一樣,彼此彼此唧!

DKLM ,以後仲駛簽協議

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]