• 瀏覽: 2,063
  • 回覆: 23
造謠稱警方於新屋嶺扣留中心強姦女示威者
改判他即時監禁13個月
呢啲咁嘅仆街抵Q死啦
造謠男改判囚 上訴庭:罪責極嚴重

【本報訊】地盤工人在社交網站以網名「金正恩」發文,造謠稱警方於新屋嶺扣留中心強姦女示威者,又以拯救示威者為由,呼籲網民包圍新屋嶺。他去年經審訊後被裁定煽惑他人參與非法集結罪成,裁判官黃雅茵以他號召失敗為理由,判罰他160小時社會服務令,律政司其後提出上訴。上訴庭早前已裁定原審裁判官原則性犯錯及判刑過輕,改判他即時監禁13個月,昨天頒判詞解釋理據,指他的罪責極嚴重。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210421/00176_035.html

言論自由唔係亂用的~

坐監啦死肥甴!做得黃甴嘅就係弱智

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-4-21 06:20 PM 發表
改判他即時監禁13個月
呢啲咁嘅仆街抵Q死啦

【本報訊】地盤工人在社交網站以網名「金正恩」發文,造謠稱警方於新屋嶺扣留中心強姦女示威者,又以拯救示威者為由,呼籲網民包圍新屋嶺。他去年經審訊後被裁定煽惑他人參與非法集結罪成,裁判官黃雅茵以他號召失敗為理由,判罰他160小時社會服務令,律政司 ...
因為佢做假,害左成個社會大半年,1年監禁仲係太輕

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-4-21 06:20 PM 發表
改判他即時監禁13個月
呢啲咁嘅仆街抵Q死啦

【本報訊】地盤工人在社交網站以網名「金正恩」發文,造謠稱警方於新屋嶺扣留中心強姦女示威者,又以拯救示威者為由,呼籲網民包圍新屋嶺。他去年經審訊後被裁定煽惑他人參與非法集結罪成,裁判官黃雅茵以他號召失敗為理由,判罰他160小時社會服務令,律政司 ...
出嚟行
就要還

引用:
原帖由 wilsonts 於 2021-4-21 06:45 PM 發表
言論自由唔係亂用的~
假扮金仔才是大罪.

引用:
原帖由 樓上中心的山羊 於 2021-4-21 06:47 PM 發表
坐監啦死肥甴!做得黃甴嘅就係弱智
證明香港一直都有拉造謠者,故意造謠都是一種法定罪行.

引用:
上訴庭又指,涉案貼文內容全屬杜撰,甚至虛構是一名「黑警舊同學」向潘酒後吐真言,潘又和網民辯駁,一直堅持貼文內容屬實。
曱甴仔連自己都呃埋

判得好. 唔好意為上網亂講嘢唔駛負責. 

原審裁判狗應該立即拉去人道毀滅.

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-4-21 06:58 PM 發表

因為佢做假,害左成個社會大半年,1年監禁仲係太輕
同意

故意造謠
目的是引發暴動
主觀惡意,當然是非常惡劣的

罪加一等

如果一些原審裁判官原則性犯錯多次的話
應該考慮該裁判官是否適合繼續該職務

曱甴笨7唔係扮㗎啵

其實主要係判舉辦金正恩 散播假消息 影響北韓嘅聲譽

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁