• 瀏覽: 3,890
  • 回覆: 18
呢排,一條“近距離觀看殲-15艦載戰鬥機喺中國航母遼寧艦上降落”嘅視頻火。一的殲15戰鬥機經歷咗低空盤旋之后,平穩噉降落喺遼寧艦上,就連圍觀嘅美軍都跟住感嘆。聽講攝影呢條視頻系美國海軍第七艦隊嘅一名華裔阿兵哥,佢系伴隨監視住遼寧艦嘅美國趯艦上講吓嘢喇!咗個以往中國官方視頻罕見嘅視角,所以呢條視頻顯得冇有一番味。

不過呢,都有一啲外國槓精開啟咗冷嘲熱諷模式,烏龍無非系“由視頻上睇,中國航母都畀美國趯艦逼近到咁近嘅位置,一旦開戰中國航母重唔系生靶子”之類嘅。

咦?初聽落好似有啲道理,點可以畀美軍艦艇靠得咁近呢?

唔使急,畀老司機帶一段。

轉頭重新睇一次視頻,除咗遼寧艦之外,畫面中仲出現多艘護航嘅中國趯艦,其中至少一艘與美國趯艦嘅腳更近。都話,其實美國趯艦與中國航母之間,仲有由護航嘅中國趯艦組成嘅阻撓線。系喇,打個唔好掂嘅比喻,呢,就好似星走紅地氊,粉絲搏命蹭相,雖然喺相上睇落粉絲同星行得好近,但其實兩者之間,仲隔著着黑衫嘅壯漢保安呢……

或者有人問,美國趯艦靠得咁埋,有無辦法趕走呢?

呢個嘛……講真,的確好難。

據專業人士。介紹,目前國際上對于和平時期兩國軍艦究竟應該隔幾遠,並冇明確嘅定論。一般嚟講,根據當時海況,只要兩艦有緊要嘅空間,可以各自採取措施逃過緊迫局面嘅發生,就無可指摘。循例同經驗法,常規情況下,雙方會相距2海哩通過,但喺實際用中,尤其帶有軍事意圖時,雙方腳會好埋,比如相距0.5海哩甚至更近。通常講嘅危險接近系指兩艦之間小于2鏈(約370米)嘅腳。

從視頻上嚟睇,美國趯艦與中國航母編隊平行前進,冇碰撞嘅危險,而且腳都緊要遠,所以都唔可以話系“美國趯艦喺危險接近中國航母”。

當然,美國人都唔系咁老實嘅。自從中國海軍有咗航母,就喺美國海軍呢邊嘆到咗“大國待遇”。2013年12月,美國“考本斯”號巡洋艦喺執行針對中國航母遼寧艦嘅偵察任務時,就企圖硬闖航母編隊航線,結果吖嘛,喺警告無果嘅情況下,一艘中國兩棲登陸艦迎頭將佢迫停。

呢就說明丫,美國海軍如果只系安全線之外,安靜噉做觀眾,為殲-15嘅靚住艦而歡呼,我哋都唔好意思趕人。但系如果佢哋想搞啲小動作,就唔好怪我哋唔客氣。

雖然話我哋根據“國際例牌”,冇辦法趕走圍觀中國航母嘅美國艦艇,但既然系“國際例牌”,都講“嚟而不往非禮都”。嗰啲嘲笑“中國航母畀抵近監視住”嘅外國槓精,你哋系咪唔記得咗畀中國海軍圍觀嘅瑟瑟震?

雖然中國海軍罕有公開提及此類活動,但喺西方媒體上可以揾到唔少“美國軍艦畀圍觀”嘅紀錄。例如2018年美國主導嘅“環太平洋”演習,美軍就怨過“中國電子偵察船喺夏威夷海岸嘅美國專屬經濟區,持續睇實演習全過程”,“我哋採取咗一切必要嘅預防措施嚟保護我哋嘅關鍵信息”。

同年舉行嘅“馬拉巴爾2018”美日印海上聯合軍事演習中,美國發布嘅“參演艦艇晒家福相”裡面,混入咗“頭頂三個波”嘅中國海軍電子偵察船。

2019年7月,美國同澳洲海軍喺澳洲昆士蘭沿海舉行聯合演習之際,中國偵察船又“如期而至”。

2020年6-7月,靚海軍喺南海舉行大規模海空演習之際,“尼米茲”號航母指揮官證實,革命軍艦艇“抵近監視住咗美國海軍航母打擊班”。其中「加布里埃爾·吉福茲”號瀕海戰鬥艦重畀拍到同革命軍054A型護衛艦“共框”……

當然,即便系美國海軍為此惱怒不已,但都冇辦法對中國海軍行動挑刺——話晒完全符合“國際例牌”吖嘛。喺公海上畀圍觀嘅“大國海軍待遇”,我哋坦然接受,咁美國同啲準備嚟南海搞混水嘅西方海軍們,你哋準備好畀中國海軍“圍觀”啊?

有1130同火箭深彈,點會驚你靠緊?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 急焦異才藝 於 2021-4-22 10:30 PM 發表
咁美艦都畀解放軍靠得好近啫
正明你唔識軍事,—個守,一個攻

其實美艦已經把所有軍用雷達都關上 主炮也用布包上 基本上表明無敵意 而且正副艦長竟然都在相中 一般艦橋一定正副艦長其中一位要在 所以我應為大部分水兵都在夾板上而且沒在航行 更表示沒敵意 所以先比美艦靠到咁近

美軍見到隻飛唔起既飛機盤旋2個圈跌落隻賭船真係嘆為觀止 笑到肚痛

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 happyhappyguy 於 2021-4-24 07:38 AM 發表

解放軍多次突破島鏈, 邊個係攻,邊個係守呀天才?
自由航行,島咩鏈呀軍盲,開去關島都得呀

引用:
原帖由 happyhappyguy 於 2021-4-24 07:38 AM 發表

解放軍多次突破島鏈, 邊個係攻,邊個係守呀天才?
現在遼寧艦守在兩岸中央位置.

可在籌劃怎統一台灣囉,
相信好快兩岸統一囉
https://youtu.be/QpbI5x608_o

引用:
原帖由 海灣強勁的桌布 於 2021-4-24 01:48 AM 發表
美軍見到隻飛唔起既飛機盤旋2個圈跌落隻賭船真係嘆為觀止 笑到肚痛
美國係俾遼寧艦激死就真, 打又唔夠遼寧航母團隊打, 但佢就坐陣中央, 美國想到時扮嘢在中間位恊調, 又被中國搶佔了最有利位置,

中國用得遼寧艦守在這個重要位, 已清楚告之美國, 咪在中間阻住晒!

而出得呢步棋來試水温, 已說明中國就快要開始武統, 照遼寧艦的食物補給應捱到個多月, 看來這個月佢都唔會走開,
而075亦有兩隻已可服役守住頭尾,

到時台灣你菜菜子除非去沖之鳥礁搭洗頭艇, 否則都係冇囉冇囉

台灣友知死未, 中國派出遼寧的位置看清未???

死到臨頭都未知.

附件

XXXX.jpg(227.71 KB)

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-24 11:31 PM 發表
台灣友知死未, 中國派出遼寧的位置看清未???

死到臨頭都未知.
打台灣根本唔駛航母
陸基戰機就夠

航母係用來止拒外援

大陸電磁炮如果真可以上艦。日後見到即係可以肯定冇得避!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-24 11:26 PM 發表

美國係俾遼寧艦激死就真, 打又唔夠遼寧航母團隊打, 但佢就坐陣中央, 美國想到時扮嘢在中間位恊調, 又被中國搶佔了最有利位置,

中國用得遼寧艦守在這個重要位, 已清楚告之美國, 咪在中間阻住晒!

而出得呢步棋來試水温, 已說明中國就快要開始武統, 照遼寧艦的食物補給應捱到個多月, 看來這個月佢都唔會走開,
而075亦有兩隻已可服役守住頭尾,

到時台灣你菜菜子除非去沖之鳥 ...
遼0梗係唔走 都走唔郁 快攪返好鍋爐先 美艦黎寸完之後 到日本自衛隊 再黎英澳 任睇唔嬲 尊嚴可在 仲撐乜春 收工please

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]