• 瀏覽: 34,559
  • 回覆: 263
  • 追帖: 1
+16
政府正研究粵港兩地通關安排,食物及衞生局長陳肇始回覆議員查詢時表示,政府與廣東省政府已就疫苗接種紀錄及技術平台的對接方式

政府正研究粵港兩地通關安排,食物及衞生局長陳肇始回覆議員查詢時表示,政府與廣東省政府已就疫苗接種紀錄及技術平台的對接方式展開技術討論,促進有關數碼紀錄及技術平台的互聯互通,以逐步有序恢復兩地居民跨境往來。
                                                她解釋,市民接種疫苗後可獲紙本針卡,並通過「智方便」流動應用程式下載電子針卡。紙本和電子針卡均有一個可作驗證的二維碼,利用數碼簽署技術,令二維碼內的資料不能竄改,相關技術亦可支援透過掃描二維碼驗證及收集疫苗接種紀錄。                                                

她指,特區政府一直與內地當局及澳門政府就疫情防控措施,及三地居民跨境往來的安排保持緊密溝通和聯繫,並積極研究在三地疫情受控且不增加各自公共衞生風險的情況下,逐步有序恢復三地居民的正常跨境往來。政府亦計劃在下月中推出「來港易」計劃,讓身處廣東和澳門而符合條件的非香港居民,可以透過計劃獲豁免檢疫入境香港。

支持, 我係最初打科興疫苗的群組, 已打咗第二針超過21日, 天天都精神爽利性慾強, 屙尿似射箭, 屙屎似香蕉, 証明身體健康.
方向報貼呢張圖片寫[通關可期], 合晒河車, 方向報最近幾個月都係踩疫苗踩到上心口, 牛頭馬面必須要澈查係唔係有毒果饑底潛伏.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210421/bkn-20210421131352086-0421_00822_001.html

gogogo

全世界都等疫苗, 新聞話好多南美人偷渡去美國都係為左打疫苗, 高尚港人就推三推四, 有唔少仆街仲落力唱衰, 都唔知乜心態?

一直有同內地同澳門聯絡?作嘢咩,一年半都有喇,究竟要清零 14 日還是打疫苗+檢測還是全部,都從來無人講。你自己不屑同內地往來,不顧大眾市民生死,仲有些少廉恥就下台啦!

經民聯等組織唔直接同中央要求打完疫苗可通關,政府唔會做嘢;梁振英先生唔喺 fb 度鬧回港易長期歧視廣東省外城市,睇怕一年後回港易仲局限於廣東省。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-21 04:34 PM 發表
政府正研究粵港兩地通關安排,食物及衞生局長陳肇始回覆議員查詢時表示,政府與廣東省政府已就疫苗接種紀錄及技術平台的對接方式

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210421/photo/bkn-20210421131352086-0421_00822_001_01b.jpg?20210421134441

政府正研究粵港兩地通關安排,食物及衞生局長陳肇始回覆議員查 ...
我都打咗兩針科興,等緊上大陸食我想食嘅嘢,香港食肆絕大部分沒有新鮮食材,點都比唔上大陸。

黃屍唱衰科興, 但自己唔敢打伏必die.

引用:
原帖由 snooboy 於 21/4/2021 16:38 發表
全世界都等疫苗, 新聞話好多南美人偷渡去美國都係為左打疫苗, 高尚港人就推三推四, 有唔少仆街仲落力唱衰, 都唔知乜心態?
復必泰喺 8/9 月停止供應,應該同時停止所有疫苗免費供應,遲打嘅市民要自己畀錢。

否則,我係咪可以一直唔打,然後喺 N 年後要求打返,無得打嘅話就去煽動人反政府?

引用:
原帖由 x747x 於 2021-4-21 16:40 發表
一直有同內地同澳門聯絡?作嘢咩,一年半都有喇,究竟要清零 14 日還是打疫苗+檢測還是全部,都從來無人講。你自己不屑同內地往來,不顧大眾市民生死,仲有些少廉恥就下台啦!

經民聯等組織唔直接同中央要求打完疫苗可通關,政府唔會做嘢;梁振英先生唔喺 fb 度鬧回港易長期歧視廣東省外城市,睇怕一年後回港易仲局限於廣東省。
笑恥只係愚弄市民,鳩吹招呼吓啲魚民…港英餘孽根本不想通關!

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-21 04:42 PM 發表
黃屍唱衰科興, 但自己唔敢打伏必die.
射精射出血

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-4-21 04:40 PM 發表

我都打咗兩針科興,等緊上大陸食我想食嘅嘢,香港食肆絕大部分沒有新鮮食材,點都比唔上大陸。
我問深圳的朋友, 佢哋平時都唔戴口罩, 但搭公車搭地鐵入商場入銀行就要戴口罩.

打咗2針科興,一開關即衝。

仆你個臭街陳笑恥唔做嘢就係好官.
我一早講咗, 女人真係唔適合做決策官員, 女人遇事就拜神問吉凶.
每年中元節, 街上燒衣拜神的人十居其九係女人.

引用:
原帖由 中國香港001 於 21/4/2021 16:40 發表

其實香港有好多好嘢食,質素比深圳等地高,但要貴幾倍囉。

好似我呢啲平民,想食平嘢就九成低質素/普通嘢,所以一定覺得內地食嘢平靚正。

食嘢次要,有啲親人臨終甚至身後事,或者工作需要,要隔離 14 日真係完全趕唔切。

難得政府高官們同內地除咗工作以外係毫無關聯,十年唔通關都對佢哋無影響,邊會理市民咁多呢!

林鄭可能著緊少少,但佢話自己好打得,只係代表佢一個。而家只會集中處理抗疫同改革立法會等,其他事係無乜人同佢分擔,尤其是張建忠,除咗出嚟廢噏外真係諗唔到佢做過啲乜。

聶德權、邱騰華、薜永恒等起碼有做檢測、旅遊氣泡、安心出行等,真係諗唔到張建忠有過咩建樹。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-21 04:46 PM 發表

我問深圳的朋友, 佢哋平時都唔戴口罩, 但搭公車搭地鐵入商場入銀行就要戴口罩.
我有港人親戚係上邊工作都有針打了。
聽佢講帶口罩人多地方先帶。

主題標籤 #陳肇始
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]