• 瀏覽: 34,837
  • 回覆: 4
  • 追帖: 1
+16
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-21 04:34 PM 發表
政府正研究粵港兩地通關安排,食物及衞生局長陳肇始回覆議員查詢時表示,政府與廣東省政府已就疫苗接種紀錄及技術平台的對接方式

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210421/photo/bkn-20210421131352086-0421_00822_001_01b.jpg?20210421134441

政府正研究粵港兩地通關安排,食物及衞生局長陳肇始回覆議員查 ...
我都打咗兩針科興,等緊上大陸食我想食嘅嘢,香港食肆絕大部分沒有新鮮食材,點都比唔上大陸。

引用:
原帖由 x747x 於 2021-4-21 04:52 PM 發表

其實香港有好多好嘢食,質素比深圳等地高,但要貴幾倍囉。

好似我呢啲平民,想食平嘢就九成低質素/普通嘢,所以一定覺得內地食嘢平靚正。

食嘢次要,有啲親人臨終甚至身後事,或者工作需要,要隔離 14 日真係完全趕唔切。

難得政府高官們同內地除咗工作以外係毫無關聯,十年唔通關都對佢哋無影響,邊會理市民咁多呢!

林鄭可能著緊少少,但佢話自己好打得,只係代表佢一個。而家只會集中處理抗疫同改革立法會等 ...
錯,食物好食好靠食材。
要食新鮮好味滷水鵝,正宗去潮汕食,香港冇新鮮鵝。
要食新鮮羊,大陸求其由南到北都搵到,唔需要特別整法己經好好食,香港冇。
要食新鮮雞,相信香港百分之九十食肆都冇得食。
......

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-4-21 06:45 PM 發表

食羊就一定係食澳洲羊肉先係高質
同埋食材唔係新鮮就等於好食,美國高級牛扒經過Dry Aged乾式熟成後口味更佳
同埋外國都係食凍肉多
奶西一定要奶老西殼英女蝗個西,祟洋撚最鐘意老西殼個西夠臭。

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-4-21 06:40 PM 發表

深圳有地溝油食,日日係坑渠撈上來,係幾新鮮
老西殼英女蝗個西隔著個電視都臭過坑渠,咁臭滿意未?

引用:
原帖由 x747x 於 2021-4-21 09:01 PM 發表

你講嘅係中菜,但刺身、牛扒嗰啲香港會做得更好。

除咗食材,仲要講造法,簡單如雞蛋仔、金華菠蘿油、乾炒牛河等地道嘢,內地未必做得好,而且較偏門菜好似俄國法國菜等香港都較易搵。
我主要講同一樣新鮮嘢香港係食唔到,而高級進口嘢大陸製作都唔輸畀香港,但價錢相比香港我會喺香港食亦係事實。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]