• 瀏覽: 34,853
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+16
政府正研究粵港兩地通關安排,食物及衞生局長陳肇始回覆議員查詢時表示,政府與廣東省政府已就疫苗接種紀錄及技術平台的對接方式

政府正研究粵港兩地通關安排,食物及衞生局長陳肇始回覆議員查詢時表示,政府與廣東省政府已就疫苗接種紀錄及技術平台的對接方式展開技術討論,促進有關數碼紀錄及技術平台的互聯互通,以逐步有序恢復兩地居民跨境往來。
                                                她解釋,市民接種疫苗後可獲紙本針卡,並通過「智方便」流動應用程式下載電子針卡。紙本和電子針卡均有一個可作驗證的二維碼,利用數碼簽署技術,令二維碼內的資料不能竄改,相關技術亦可支援透過掃描二維碼驗證及收集疫苗接種紀錄。                                                

她指,特區政府一直與內地當局及澳門政府就疫情防控措施,及三地居民跨境往來的安排保持緊密溝通和聯繫,並積極研究在三地疫情受控且不增加各自公共衞生風險的情況下,逐步有序恢復三地居民的正常跨境往來。政府亦計劃在下月中推出「來港易」計劃,讓身處廣東和澳門而符合條件的非香港居民,可以透過計劃獲豁免檢疫入境香港。

支持, 我係最初打科興疫苗的群組, 已打咗第二針超過21日, 天天都精神爽利性慾強, 屙尿似射箭, 屙屎似香蕉, 証明身體健康.
方向報貼呢張圖片寫[通關可期], 合晒河車, 方向報最近幾個月都係踩疫苗踩到上心口, 牛頭馬面必須要澈查係唔係有毒果饑底潛伏.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210421/bkn-20210421131352086-0421_00822_001.html

黃屍唱衰科興, 但自己唔敢打伏必die.

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-4-21 04:40 PM 發表

我都打咗兩針科興,等緊上大陸食我想食嘅嘢,香港食肆絕大部分沒有新鮮食材,點都比唔上大陸。
我問深圳的朋友, 佢哋平時都唔戴口罩, 但搭公車搭地鐵入商場入銀行就要戴口罩.

仆你個臭街陳笑恥唔做嘢就係好官.
我一早講咗, 女人真係唔適合做決策官員, 女人遇事就拜神問吉凶.
每年中元節, 街上燒衣拜神的人十居其九係女人.

陳笑恥係陰寒型女人, 佢大熱天時都著樽領羊毛衫, 呢種女人畏寒怕事, 遇事就縮, 唔識開創新路.

引用:
原帖由 x747x 於 2021-4-21 04:55 PM 發表

高官可以基本講下,例如話好似澳門咁,只要清零幾多日就通關,起碼令市民有期望同抗疫更肉緊(例如更少聚集、舉報無安心出行食肆等),而家大部份市民已等到無感覺。
香港很難長時間清零, 只可以考慮打咗疫苗的人在一定限制措施之下放寬通關, 例如健康碼, 返到深圳要每隔幾日去做檢測.

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2021-4-21 05:04 PM 發表
應以接種疫苗為先試條件!
打咗針的人可以在深圳關口抽血檢查有冇抗體, 有就放行, 畀錢我都做.

引用:
原帖由 隔離人2021 於 2021-4-21 05:16 PM 發表

需要回在乎那一百幾十一日嗎?
哈哈, 真係好笑.
深圳酒店一百幾十一日.
你有冇返過大陸呀.

引用:
原帖由 隔離人2021 於 2021-4-21 05:23 PM 發表

隔離完啦190一晚,咁少數簡單都計你做人好辛苦
190元一晚, 請問你住邊間酒店呀, 開名喇, 益下街坊都好呀.

《香港01》記者綜合網上所得的資料,發現以深圳為例,被強制隔離後大致上每人食宿費用是每天300元(人民幣.下同),14天就是4200元。

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-4-21 05:46 PM 發表

唔關咩絲事
根本所有疫苗也不安全
咁急研究出黎既疫苗一定有好多問題唔知
即係半杯水兩面睇, 打疫苗係有風險, 但唔打而中招, 風險更大, 肺炎病毒係經空氣傳播, 戴口罩都防唔到.

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-4-21 06:17 PM 發表

深圳叫雞要唔要戴口罩先?
細佬都要戴罩.

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]