• 瀏覽: 26,450
  • 回覆: 8
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 x747x 於 2021-4-21 16:40 發表

一直有同內地同澳門聯絡?作嘢咩,一年半都有喇,究竟要清零 14 日還是打疫苗+檢測還是全部,都從來無人講。你自己不屑同內地往來,不顧大眾市民生死,仲有些少廉恥就下台啦!

經民聯等組織唔直接同中央要求打完疫苗可通關,政府唔會做嘢;梁振英先生唔喺 fb 度鬧回港易長期歧視廣東省外城市,睇怕一年後回港易仲局限於廣東省。
笑恥只係愚弄市民,鳩吹招呼吓啲魚民…港英餘孽根本不想通關!

閒話一句…般若定實相
熱賣及精選
引用:
原帖由 x747x 於 2021-4-21 16:55 發表

高官可以基本講下,例如話好似澳門咁,只要清零幾多日就通關,起碼令市民有期望同抗疫更肉緊(例如更少聚集、舉報無安心出行食肆等),而家大部份市民已等到無感覺。
中港澳通關不是一般旅遊性質。根本原因就是有人全心作梗,故意拖延破壞兩地日常生活。我識幾個中港家庭,二邊都要生活費…咁攪法遲早出問題,黃鄭件柒婆仲講乜撚嘢急市民所急?

閒話一句…般若定實相
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-21 17:02 發表

香港很難長時間清零, 只可以考慮打咗疫苗的人在一定限制措施之下放寬通關, 例如健康碼, 返到深圳要每隔幾日去做檢測.
要去深圳,根本唔會係香港打針!隔離二星期,自費100人仔打國藥,自由自在周圍去。

閒話一句…般若定實相
引用:
原帖由 隔離人2021 於 2021-4-21 17:11 發表

正確,有心回去隔離也回,¥酒店根本不在乎
而家只需一星期酒店費用。
這是廣東體恤港人困境的優惠政策!

閒話一句…般若定實相
引用:
原帖由 x747x 於 2021-4-21 17:18 發表

當然明白好地好驚香港人帶毒入境,幹部隨時要落台。香港要清零好難,不過仲有七百幾萬人係健康,如果真係夾硬長期封關就不如放棄大灣區計劃,或者直接踢香港出局,宣佈獨立好過。
大灣區根本冇預魚港
你如識內地人就知

閒話一句…般若定實相
引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-4-21 18:34 發表

等到廣東省政府出通告才好信, 林鄭政府舊年下半年已好幾次講同大陸傾通關, 到現在2021年4月都未有聲氣, 事關到這一刻, 香港都未能14日清零, 只能那一兩日清零, 現在更有變種病毒進入社區, 這又可能是不能接種疫苗通關的變數
根本大陸冇人睬佢,只係鳩吹做戲呃人

閒話一句…般若定實相
引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-4-21 20:59 發表

內地打疫苗有無針咭俾番?
手機會有記錄

閒話一句…般若定實相
引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-4-21 21:04 發表

唔知香港認唔認呢?我都想上去打國藥
唔駛理香港,打針係保障自己。

閒話一句…般若定實相
引用:
原帖由 x747x 於 2021-4-21 23:48 發表

有人話林鄭喺香港無買樓,反而英國好似有物業,佢老公成日去英國,林鄭做完特首可能會去英國退休,所以而家唔會對英國太差。
佢冚家英藉,留係魚港把撚?

閒話一句…般若定實相
主題標籤 #陳肇始
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]