• 瀏覽: 67,253
  • 回覆: 12
  • 追帖: 4
+41
右眼重傷女子不滿警方拒向她提供手令取得醫療報告 上訴被駁回前年8月在尖沙咀反修例的衝突中,右眼重傷的女子,不滿警方拒絕向她提供法庭手令之下

前年8月在尖沙咀反修例的衝突中,右眼重傷的女子,不滿警方拒絕向她提供法庭手令之下,取得自己的醫療報告,令她不能提出反對,向高院申請司法覆核被駁回,她其後提出上訴,下午再被上訴庭駁回,並要支付訟費。 法官指,上訴人希望保障的私隱,源於她的醫療報告,而不是警方取得的法庭手令,即使警方拒絕向她提供手令,也不會影響她啟動法律程序保障私隱的權利,例如申請禁制令等,因此上訴申請必然是不成功。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2388229

尋人記快啲去尋啦
我哋好掛住佢,關心佢

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/local/2388229/右眼重傷女子不滿警方拒向她提供手令取得醫療報告-上訴被駁回

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-4-21 03:54 PM 發表
之前暗住一隻眼影相個班契弟
唔知而家點諗呢
有無發現自己on膠左呢
佢哋日日都硬膠㗎啦
一上庭又弱智又過度活躍

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-4-21 04:00 PM 發表

好深,唔明

咁係咪話條女應該申請禁制令?而不是就咁上訴?

咁如果而家條女轉為申請禁制令,警方就不可以取得醫療報告?
條女而家係上訢警方拿手令

法官意思係,條女重點應該唔比警方睇醫療報告,並且拿手令。

晤比警方睇報告可以好多方法例如禁制令。

引用:
原帖由 touya08 於 2021-4-21 04:26 PM 發表

條粉腸有無出庭??
梗係冇啦

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-4-21 04:30 PM 發表

手令係由法庭批。法庭冇理由批咗手令後禁制警察取證。
唔應該禁制警察拿手令

引用:
原帖由 C皇 於 2021-4-21 05:36 PM 發表

一上庭就話自己有精神病
洗咁講。
Cancer都有啦。

引用:
原帖由 大林林 於 2021-4-21 09:10 PM 發表

英姐揾魚弱眉去輸襪院上訴
唔係點洗白啲錢、呃啲笨lung 實實首捉呀

引用:
原帖由 高大夜樓奴 於 2021-4-21 09:15 PM 發表
似係差佬唔比真相曝光係到阻攔人
而家個世界真係要癲倒黑白為左所謂政治立場違背良心?
唔怕比天收?
何以見得警方唔比真相曝光呢?
解釋一下?
政治立場?違背良心?
係事主向法庭申請唔比警察睇醫療報告喎?

引用:
原帖由 九叔2005 於 2021-4-21 09:17 PM 發表

撐手足
希望、希望啦

引用:
原帖由 大林林 於 2021-4-21 09:20 PM 發表

呢隻單眼英攪到機場被佔幾日,死十次都補唔番
冇錯,一大班福頭走出嚟以為好很正義。
實在暴徒行為!
此女必須嚴查!一般人申請禁制令?十皮起跳喎,仲2次囉!

引用:
原帖由 top11 於 2021-4-21 10:18 PM 發表

原來你地廣州果邊都有得睇尋人記~
廣東省翡翠、明珠都睇到

引用:
原帖由 hehe2013 於 2021-4-21 10:51 PM 發表
說到尾還是那一句: 正常人受到傷害,而且還是她最痛恨的警方,根本沒可能不報警。再說,警方是多次要求當事人去報警而不果的。當我們社會一些人已經反智到這個地步,其他正常人,還需要想盡辦法去使反智的人相信他們自己錯了嗎?
連被採訪,搵黑妓都冇?

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-4-22 10:14 AM 發表

若係警察打爆一早民事索償 ..... 不過佢冇羅
仲唔好似7警咁咩!

之前吹到大一大,後尾冇曬聲,仲申請禁制令!冇鬼?我就唔𠃊信!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]