• 瀏覽: 20,503
  • 回覆: 5
+5
限聚令食客最多罰5000, 酒吧負責人依案列判坐監

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-4-21 01:36 PM 發表
違反限聚令其實最多咪罰下錢,搞到上法庭為乜嘢。
梱綁式被控告, 因為認違反限聚令, 即係出賣手joke 出賣洒吧東主, 定罪5年內唔洗選
酒吧莊算係有義氣

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2021-4-21 02:03 PM 發表

陳少姐孭緊緩刑,如果個官揸正嚟做,可以監獄直送
唔係刑事, 好難

引用:
原帖由 天外有天se 於 2021-4-21 02:41 PM 發表

限聚令可以判酒吧東主入獄半年,當然係刑事罪

所以陳淑莊而家咁緊張,死都唔認罪,因為陳淑莊一認罪,就即係承認喺緩刑其間再犯刑事罪行,就要馬上坐監

上次緩刑嗰8個月,因為緩刑其間再犯刑事罪行而即時緩刑失效,即時要坐番上次緩刑嗰8個月,仲未計今次喺緩刑其間再犯刑事罪行,而罪加一等嘅判刑
Prevention and Control of Disease Ordinance, Chapter 599, 有細分

(4) 《預防及控制疾病(規定及指示)(業務及處所)規例》(第599F章)
(5) 《預防及控制疾病(禁止羣組聚集)規例》(第599G章)
(6) 《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》(第599H章)
(7) 《預防及控制疾病(佩戴口罩)規例》(第599I章)
599G 都係定額罰款, 長毛都收過N次
599F 真係會判監, 一經定罪,可處第5級罰款及監禁6個月

引用:
原帖由 天外有天se 於 2021-4-21 03:06 PM 發表

所以陳淑莊今次喺緩刑期間再犯刑事罪,即時緩刑失效,即時要坐番上次緩刑嗰8個月,仲未計今次喺緩刑期間再犯刑事罪而罪加一等嘅判刑
Chap599G 繳付定額罰款 解除因該罪行而須負法律責任

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-4-21 06:11 PM 發表

好似只罰5000
2000, 當時仲未加價

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]