• 瀏覽: 17,660
  • 回覆: 292
引用:
原帖由 天外有天se 於 2021-4-21 02:09 PM 發表

No,陳淑莊緩刑其間再犯刑事罪,今次坐硬監,而且仲要加埋上次緩刑嗰8個月亦會坐埋,即係今次陳淑莊應最少判監兩年
恭喜恭喜

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
熱賣及精選
又用警員程序黎扭自己當事人可以脫罪 ... 幸好官冇理佢哋

引用:
原帖由 天外有天se 於 2021-4-21 01:49 PM 發表

呢條罪陳淑莊冇咩機會被判精彩人生,計埋唔認罪都係判罸款+守行為+社會服務令

除非陳淑莊仲再上訴而再上訴失敗,就因亳無悔意而即時入獄1年
律師知法犯法喎,乜咁輕?

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-4-21 02:06 PM 發表

唔係刑事, 好難
違反限聚令係刑事罪行

判佢入去啦

引用:
原帖由 男E 於 21/4/2021 13:16 發表

辯方大律師陳仁杰昨日爭議,警員黃沛東替陳偉才錄取口供前未有作出警誡,黃對此亦直認不諱。陳大狀認為陳的口供屬不正當取得,要求法庭行使酌情權剔除,以確保審訊公平。

鄭念慈裁判官今裁定特別事項表證成立後,控方陳詞強調,由於當時黃未有合理懷疑陳偉才幹犯罪行,其調查僅針對陳淑莊,故才未有向陳偉才作出警誡,此做法並不違反守則。控方又指,即使黃未有施行警誡,但當時陳偉才主動要求聯絡律師,並在獲得法律意見後三度 ...
腦癌莊可能隨時又腦癌復發。

(我的離開是為了回來!)

恭喜

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2021-4-21 01:37 PM 發表

但是酒吧莊係緩刑在身, 若入罪, 不是罰款咁簡單, 佢就需要即時入獄
真的嗎?

唔好氹我開心呀

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2021-4-21 14:13 發表

真的嗎?

唔好氹我開心呀
😆

金玄棧@玄武子
恭喜曱甴入冊重逢

引用:
原帖由 19611691 於 2021-4-21 02:10 PM 發表

律師知法犯法喎,乜咁輕?
ching,上面我之後仲有後續:

就係陳淑莊之前已經因犯刑事罪成而緩刑,而陳淑莊喺緩刑其間再犯刑事罪,呢樣就坐硬監,計埋要坐番上次緩刑嗰8個月,依法例應判陳淑莊最少兩年以上即時監禁

引用:
原帖由 男E 於 2021-4-21 01:16 PM 發表

辯方大律師陳仁杰昨日爭議,警員黃沛東替陳偉才錄取口供前未有作出警誡,黃對此亦直認不諱。陳大狀認為陳的口供屬不正當取得,要求法庭行使酌情權剔除,以確保審訊公平。

鄭念慈裁判官今裁定特別事項表證成立後,控方陳詞強調,由於當時黃未有合理懷疑陳偉才幹犯罪行,其調查僅針對陳淑莊,故才未有向陳偉才作出警誡,此做法並不違反守則。控方又指,即使黃未有施行警誡,但當時陳偉才主動要求聯絡律師,並在獲得法律意見後三度 ...
上次緩刑條數應該仲有効未過期, 睇怕都係時候要還🤭

引用:
原帖由 D74獨裹鑽帖猿 於 2021-4-21 02:02 PM 發表

陳熟髒:我已凖備揾定婦科醫生驗身,睇吓我個子宮頸有冇生瘤!
上次呃法官有腦癌去劈酒,今次仲有法官信?

又劣師, 又大劣師, 只識轉彎抹角, 走法律灰色地帶
對實際犯法行為就視而不見, 

高官問責制 = 高官做左衰野, 問佢是否負責, 佢話唔制
引用:
原帖由 大林林 於 2021-4-21 02:06 PM 發表

最多咪掃下街,反而酒吧老闆比曱甴害死
佢有緩刑在身呀

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]