• 瀏覽: 7,064
  • 回覆: 98
+2
引用:
原帖由 paoon 於 2021-4-21 12:22 PM 發表
國務院上月底轉發由國家發改委、交通部、國家鐵路局和中國國家鐵路集團四部門聯合發布的《關於進一步做好鐵路規劃建設工作的意見》,提出將嚴格控制建設既有高鐵的平行線路,嚴禁以新建城際鐵路、市域(郊)鐵路名義違規變相建設地鐵、輕軌,同時對時速350公里時的高鐵項目明確了建設門檻。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210421/461493293021138944791268.jpeg/G07BGHGO79_2ZI9mnsv3tZQM1l0SyYNpACKYzQAimM0?v=w1280r16_9 ...
起左十幾年, 年年投8000億  , 減落黎都好正常,減半都有4000億。

唔通18歲食三碗飯,到左48歲又食三碗飯咩?
你估個個都係支爆fans,打飛機打足十幾年唔攰咩?

唔講咩,講鐵價都升左三倍, 拆條軌落黎賣都有錢賺。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-23 10:25 AM 發表

東區走廊免費最貴。車輛用油,香港油價超過六成係政府徵費。租出油站收地租,政府又收一筆。車輛牌費,年檢,保險,等等方面收費,足以維持東區走廊費用。
高鐵路軌除咗高鐵唔可以俾任何車輛行走,唯一收入係票價。高鐵電費收足高鐵公司。
以專項交通工具比較,珠海電車。珠海電車只讓電車行,收入又係電車票價。每年電車維修費九千幾萬,票價收入一百萬。當乘客增加十倍,票價收入有一千萬,仍然每年蝕八千萬。票價加幾多才能 ...
你岩叻仔, 香港地鐵上蓋有無物業?

提升返現時高鐵個使用率

先再諗起新既係明智既做法

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-4-21 12:38 PM 發表
窮國死充闊佬,最後人民埋單
on9事又一鐵證
第一國拼命印鈔,最後全球埋單🤔🤔

引用:
原帖由 paoon 於 2021-4-21 12:22 PM 發表
國務院上月底轉發由國家發改委、交通部、國家鐵路局和中國國家鐵路集團四部門聯合發布的《關於進一步做好鐵路規劃建設工作的意見》,提出將嚴格控制建設既有高鐵的平行線路,嚴禁以新建城際鐵路、市域(郊)鐵路名義違規變相建設地鐵、輕軌,同時對時速350公里時的高鐵項目明確了建設門檻。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210421/461493293021138944791268.jpeg/G07BGHGO79_2ZI9mnsv3tZQM1l0SyYNpACKYzQAimM0?v=w1280r16_9 ...
樓主,俾句嘢你打下飛機先,中國要支爆啦

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-21 02:58 PM 發表

中央咪就係呢個講法囉
唔使同佢地解釋咁多,俾佢地打下飛機啦,佢地壓抑佐好耐

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-23 09:10 AM 發表

你知要收回成本,車車滿座的話,要收幾多錢咩?
聽到你講出係句嘢,就知你幾咁無腦

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-5-11 08:14 AM 發表
高鐵一直係騙局來,只會係新年民工翻鄉下先會爆滿,平日基本係空車往返,想唔收皮都唔得
係啊?原來係咁,估計無上過大陸嘅黃撚會相信你

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]