• 瀏覽: 4,226
  • 回覆: 96
+3
引用:
原帖由 @海東青 於 2021-4-21 03:43 PM 發表

果時真正的目的,係貪曾呃人落船用民脂餵大鱷!
你絕對識嘢啊! 貪憎有今日,佢都抵肯死啦。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-4-21 07:24 AM 發表
自2014年就對沖金額有紀錄以來的新高,較2019年同期的34.5億元增加33%。有工會擔心即將發布的兩季數字將會更不樂觀,批評強積金未能保障打工仔,即使工友滾存的累積供款愈來愈多,但到最後都被「沖走」。

轉載~

強積金對沖機制容許僱主於解僱員工時,在強積金戶口中,從僱主供款部分提取累算權益以抵銷須付的遣散費或長期服務金。積金局最新數字顯示,去年首3季合共對沖遣散費及長期服務金的宗數高達52, ...
取消強積金

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-21 03:53 PM 發表

攞番幾十皮駛住先
原來你都係富戶,要等到65歲先有得攞,噉暫時儲住先啦 !

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-4-22 07:27 AM 發表

政府就係唔想自己孭鑊,所以推出呢個計畫。
錯。
取消強積金

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2021-4-21 03:55 PM 發表
唔計對沖,逼人投資已經係一個大問題
你可以選擇保本。

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2021-4-21 04:46 PM 發表

個種有人踢爆過,你賺既錢少過佢收你既管理費,即係例如每月賺2蚊但管理費3-4蚊
總之就益左基金佬。

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-4-21 05:13 PM 發表

其實,都係賬面數字啫;MPF對沖長服金有咩唔啱?MPF既僱主供款,咪就係長服金囉;否則,何以僱主要額外供5%俾僱員?有MPF不過令盤數「清礎分明」啫~
隨時得返一個桔,甚至一無所有。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-4-21 05:14 PM 發表

早期係有, 但後來已改左例, 回報高於儲蓄利率才可收費, 而收費不得高於盈餘

https://www.mpfa.org.hk/mpf-investment/fund-types-and-features/money-market-fund
  • 只有在強積金保守基金在該月的回報高於積金局每月公布的訂明儲蓄利率,受託人才可收取行政費。
  • 如該保守基金在其後12個月內任何一個月的回報 ...
  • 噉咪清楚曬囉!

引用:
    原帖由 伍皓昌 於 2021-4-21 05:24 PM 發表

MPF是港英時代訂立, 當時, 因為要得到僱主支持, 妥協僱主供款可以用長服金對沖, 即係變相分期預支長服金
    事實當時係有一定好處, 以前如果公司執粒, 老板走佬, 員工有機會一毫子都攞唔到
    呢個計畫根本就係僱主同雇員自負盈虧,日後政府唔使孭咁多社會責任。

引用:
    原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-4-21 05:28 PM 發表

咪就係囉,自從有MPF,長服金便不存在;政府懶,唔去修例,留低過時法例俾政棍炒作!
    你都識講啦! 講明政棍。政棍就做返政棍嘅工作。

引用:
    原帖由 普通話太難學 於 2021-4-21 06:03 PM 發表
    強積金應該加入一個選項,就是政府發行的聯繫通脹率債券,保證每年都有不低於通脹的回報率。
    其實可以多元化選擇。相等於去大九鑊食嘢一樣,有ABCDEFG 餐。

引用:
    原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-4-22 07:22 AM 發表

曱甴最叻扮傻搏大霧R著so 1萬銀個月........出糧9,500 + 僱員供500..........
    僱主果500又想食埋先
    俾人炒咗魷魚,屎都冇得食。

引用:
    原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-4-22 07:24 AM 發表

咩都想食到盡點會唔死
    係咪共享黨呀 ?

引用:
    原帖由 jumboleung 於 2021-4-22 07:48 AM 發表

俾人炒咗魷魚,屎都冇得食。
    未過3年冇長服金.........玩都玩死你啦

引用:
    原帖由 jumboleung 於 2021-4-22 07:49 AM 發表

係咪共享黨呀 ?
    你先係共產lor根本僱主果5%..........唔關你事架
    1萬個月......稅局計你1.05萬收入咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]