• 瀏覽: 4,247
  • 回覆: 96
+3
引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-4-21 05:13 PM 發表

其實,都係賬面數字啫;MPF對沖長服金有咩唔啱?MPF既僱主供款,咪就係長服金囉;否則,何以僱主要額外供5%俾僱員?有MPF不過令盤數「清礎分明」啫~
MPF是港英時代訂立, 當時, 因為要得到僱主支持, 妥協僱主供款可以用長服金對沖, 即係變相分期預支長服金
事實當時係有一定好處, 以前如果公司執粒, 老板走佬, 員工有機會一毫子都攞唔到

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-4-21 05:24 PM 發表

MPF是港英時代訂立, 當時, 因為要得到僱主支持, 妥協僱主供款可以用長服金對沖, 即係變相分期預支長服金
事實當時係有一定好處, 以前如果公司執粒, 老板走佬, 員工有機會一毫子都攞唔到
咪就係囉,自從有MPF,長服金便不存在;政府懶,唔去修例,留低過時法例俾政棍炒作!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-4-21 05:28 PM 發表

咪就係囉,自從有MPF,長服金便不存在;政府懶,唔去修例,留低過時法例俾政棍炒作!
根本就係同一樣野, 勞工法都係賠1份之ma.....mpf僱主分期冇咁金+走數
未有mpf 有pension...…..都係分期供+果舊黎賠

比泛人吹到變能左賠2份

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-4-21 05:39 PM 發表

根本就係同一樣野, 勞工法都係賠1份之ma.....mpf僱主分期冇咁金+走數
未有mpf 有pension...…..都係分期供+果舊黎賠

比泛人吹到變能左賠2份
但又奇怪,無論689或777,都BUY取消對沖呢個謬誤喎!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-4-21 05:47 PM 發表

但又奇怪,無論689或777,都BUY取消對沖呢個謬誤喎!
mpf之前設定就係咁.........
改唔改到法律, 又唔關佢地事

689+777都buy當年政改+送中架.........

5% x 12 =>60%........差不多1年年資既2/3人工............

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-4-21 05:49 PM 發表

mpf之前設定就係咁.........
改唔改到法律, 又唔關佢地事

5% x 12 =>60%........差不多1年年資既2/3人工............
你想表達咩?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-4-21 05:53 PM 發表

話9你柒lor
777buy送中..........咁過左未

冇送中黎條國安重未柒完
if 冇mpf對沖肯定會係僱員蝕..........
CLS.......不知所謂?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-4-21 05:01 PM 發表

你咪又係聽...........你有冇證據???我有聽過fds話睇statement賺1x萬tim
我hsbc mpf statement都係賺..........
我見都係賺,因為我揀既係中風險類,低風險都係得幾十%,話唔定係中風險cover落去都未定

強積金應該加入一個選項,就是政府發行的聯繫通脹率債券,保證每年都有不低於通脹的回報率。

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-4-21 06:03 PM 發表
強積金應該加入一個選項,就是政府發行的聯繫通脹率債券,保證每年都有不低於通脹的回報率。
太新穎,唔知係乜野!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-4-21 05:24 PM 發表

曱甴最叻扮傻搏大霧R著so 1萬銀個月........出糧9,500 + 僱員供500..........
僱主果500又想食埋先

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2021-4-21 05:59 PM 發表

我見都係賺,因為我揀既係中風險類,低風險都係得幾十%,話唔定係中風險cover落去都未定
咩都想食到盡點會唔死

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-4-21 07:56 AM 發表

自己問題自己里負。取消強積金
政府就係唔想自己孭鑊,所以推出呢個計畫。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]