• 瀏覽: 12,324
  • 回覆: 99
引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-4-20 06:35 PM 發表
醫護 it 英國缺人
我估都有部份黑醫護會去,始終佢地都想認祖歸宗。

先問下自己,就算企業請人,點解一定要請香港移民

香港黑醫護快啲過去幫手醫肺炎!

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-4-21 08:10 AM 發表

咁你又錯,香港黑醫係出名捱得。
但英國佬所謂嘅加薪,講真唔算好吸引。
因為香港醫護係全球數一數二高人工。
再加上香港同英國稅率差別,人工就更加無得同香港比。
上年年頭, 廿人確診已經怕到要搞擺工..., 英國都仲咁勁, 點敢去...

疫病罷工呢樣真係香港d黑醫先做得出...

黑E護可以去陰國『用罷工手法醫人』

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-4-21 09:44 AM 發表

上年年頭, 廿人確診已經怕到要搞擺工..., 英國都仲咁勁, 點敢去...

疫病罷工呢樣真係香港d黑醫先做得出...
罷工係佢哋揾野嚟講就算無 covid-19 ,一樣會揾另一樣藉口。

護士IT藍領渴市
掘磚都算係藍領

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-4-21 10:27 AM 發表

罷工係佢哋揾野嚟講就算無 covid-19 ,一樣會揾另一樣藉口。
兩樣都有, 有d係真心怕...

其實好多香港黃人, 而家有bno 都唔走, 都只因心裡明香英國唔會好得過香港...

好似而家, 香港可以慢慢諗打唔打疫苗,去到英國可以唔打?

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-4-21 11:26 AM 發表

兩樣都有, 有d係真心怕...

其實好多香港黃人, 而家有bno 都唔走, 都只因心裡明香英國唔會好得過香港...

好似而家, 香港可以慢慢諗打唔打疫苗,去到英國可以唔打?
我都有個黃親戚我以為佢會走,但佢話去到英國無嘢好做,燒哂錢又要返來,所以唔走。

引用:
原帖由 numan123 於 2021-4-21 11:37 AM 發表

我都有個黃親戚我以為佢會走,但佢話去到英國無嘢好做,燒哂錢又要返來,所以唔走。
身邊黃人,講就聽得多, 拿定bno 都唔少, 但最後無一個準備走...

最多講既原因係...去到都唔知做咩...

至於有錢可以唔做都得既, 都唔去英國啦...

做乜文宣都冇用
要走的人一定會走

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-4-20 06:38 PM 發表
醫護去英國好似要考牌才能在醫院做。
NHS有特別安排, 醫護一落機便可以返工~

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-4-21 09:13 AM 發表

有得做返護士 個個醫護爭住去
根本香港護士從來都有海外市塲,澳紐一直要人,不過,工作環境&人工就...
幫人做幾年cheap labour, 再施捨個id俾你。

太好啦,黃撚可以放心過去

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-4-20 11:25 PM 發表
藍絲酸了
係啊,好酸啊,鼻屎哥快移民過去啦,比我地更加酸啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]