• 瀏覽: 1,313
  • 回覆: 17
+2
電話騙案在港發生多年,其中一宗去年發生的案件,受害人為90歲婆婆,被騙走共約2.5億港元款項,成為歷年涉及最高金額的假冒...

呢條靚仔唔知分唔分到1%騙款呢?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210420/mobile/bkn-20210420095940172-0420_00822_001.html

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-20 11:35 AM 發表
$已在外地 
咁咪幾好,
今次皮蛋仔唔駛版友找錯別字及玩重組句子

唔好再睇少香港廢青。今次年青有為。香港有希望

原來呢條懵撚係理大學生

後生可畏,  不勞而獲,  若要公司好,  從今不用PolyU畢業生...................

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-4-20 01:08 PM 發表
原來呢條懵撚係理大學生
香港的大學,專教出暴徒,殺人犯及呢次電騙犯幫凶,可恥嘛?

騙徒明盯中90歲老婦年紀思想和判斷力下降,我地第日變長者中計都不是無可能。

引用:
原帖由 samuiwolf 於 2021-4-20 11:39 AM 發表
唔好再睇少香港廢青。今次年青有為。香港有希望
後繼有人繼賣國後又出一傑青食大茶飯

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-4-20 11:34 AM 發表
電話騙案在港發生多年,其中一宗去年發生的案件,受害人為90歲婆婆,被騙走共約2.5億港元款項,成為歷年涉及最高金額的假冒...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210420/photo/bkn-20210420095940172-0420_00822_001_01b.jpg?20210420110502

呢條靚仔唔知分唔分到1%騙款呢?

新聞來源連結:
...
報導話賊人熟知她個人資料,可以電話對話中一一道出,即是可能其中一個犯人是銀行職員.因為較易搵到大客的個人資料跟住組織犯案.甚至曾經幫她轉款的人就是犯人,因為方便偽造表/單(例如填姓名但填另一人電話),甚至可能偽冒受害人簽名.

今日搞到警察哥哥到處派單張(小心馬扁子)🤔🤔

2.5億?富豪!
真係好唔明咁多蠢人....
可能身有C?

引用:
原帖由 acne2021 於 2021-4-20 03:08 PM 發表

報導話賊人熟知她個人資料,可以電話對話中一一道出,即是可能其中一個犯人是銀行職員.因為較易搵到大客的個人資料跟住組織犯案.甚至曾經幫她轉款的人就是犯人,因為方便偽造表/單(例如填姓名但填另一人電話),甚至可能偽冒受害人簽名.
應該係一群罪犯
一早搜集晒佢D個人資料
計劃好點樣謀財!
唔只一個理工學生咁少!

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-4-20 03:20 PM 發表
今日搞到警察哥哥到處派單張(小心馬扁子)🤔🤔
其實呢種算是有組織犯人較多,因為多數是多人做,個別是一人做,但現在好難成功.

如果銀行職員無份,即是可能是電訊公司職員,因為唔知點解事主個戶口開通了短訊通知而被人睇到,於是犯人見鉉心起,組繒犯罪.

但咁樣都要事主個戶口開通了短訊通知而佢唔知,才可以成功睇到有關轉賬短訊.所以最後都係要銀行職員有關.

十年🤔🤔

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]