• 瀏覽: 1,782
  • 回覆: 33
+3
引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-4-20 08:44 AM 發表
立法會公務員及資助機構員工事務委員會今(19日)開會討論有關公務員內地及本地教育津貼,公務員事務局局長聶德權建議擴大「本地教育津貼」適用範圍至內地中、小學。惟民建聯蔣麗芸不滿計劃未有涵蓋內地大學,變相令公務員子女「被迫」海外升學。

https://hk.appledaily.com/resizer/hIJhLhI08PCNMfRwZD_T3x9wmHk=/1600x900/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/5XLB5BG2WJE75F4YQIULGA3RM4.jpg ...

呢個計劃全港市民適用

蔣麗芸都唔細啦,唔係咁都唔知這個政策係英殖時代留下來的洗腦政策吧?只有我國大人大量,為了維護一國兩制,才沒有取消吧。

引用:
原帖由 michael 於 2021-4-20 09:24 AM 發表
香港政府班官無腦架, 淨L識跟以前咁做就咁做, 完全唔會改變, 除非被迫
回歸後王公公做公務員事務局,佢乜野政治立場,大家都好清楚喇

之後佢下手咪照跟囉

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-4-20 09:25 AM 發表

呢個計劃全港市民適用
近期見國內大學畢業生水準比以往提高左很多...
重點大學畢業那一班已經勝過香港三大既學生多矣...

蔣麗芸的意思,支助公務員是迫害公務員的選擇?
是不是有點腦殘

好明顯話緊香港教育制度唔好
子女一定要送去其他地方讀書

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-4-20 09:53 AM 發表

近期見國內大學畢業生水準比以往提高左很多...
重點大學畢業那一班已經勝過香港三大既學生多矣...
好多內地學生去到外國大學攞獎學金,整體上亞洲學生表現優於外國學生

引用:
原帖由 老納 於 2021-4-20 09:22 AM 發表

已經有另一樣野資助回內地升學的學生,而且擴大到全香港市民適用,咁仲有咩問題呢?
其實仲吾止㗎,如果你考到牛津劍橋果類名牌大學,亦可向政府申請獎學金的,全港市民適用。

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2021-4-20 10:31 AM 發表
好明顯話緊香港教育制度唔好
子女一定要送去其他地方讀書
香港好多大學比英國的大學排名更高,但當然比吾上牛津劍橋

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-4-20 12:25 PM 發表

香港好多大學比英國的大學排名更高,但當然比吾上牛津劍橋
中大/港大/科大呢三間係實至名歸嘅!

根本D公務員一直都抗拒回歸,所以阿爺2幾年對香港放手不管嘅說法係啱嘅,係D反對派唔識玩政治搞到而家咁

LEA  &  OEA  是有分別, 資助額亦有不同。

確實何其荒謬,連去省城讀書都無資助

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]