• 瀏覽: 26,277
  • 回覆: 404
+18
時代垃圾話無問題😅

日本政棍仲話無事

運來香港吧。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-20 08:00 AM 發表
偷偷。日本政府昨(19日)宣布,福島縣海域的黑鮋檢測出放射性物質超標,因而禁止該海域黑鮋上市,此舉打破了自去年2月,福島縣海域海產品上市限制已全面解

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210420/461060989324890112406971.jpeg/Qpif23SKmaKJIej1r_a3JtnSSEjIwzPb0TIN_dEyDf0
...
有冇師兄弓解答下,的幅射水排落海,打風落雨, 尤其是打風, 的雨會唔會有幅射

大魚食細魚,細魚食蝦蟹,蝦蟹食微生物,全部走唔甩。

港女食到生三個波
😭

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021-4-20 08:33 AM 發表
禁乜鬼?日日倒核水入海,根本日本海附近全部魚類已不適合人類食用~
yes, horrible

之前話無問題個D, 宜家算唔算被打面

真係唔好再食日本海產。

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2021-4-20 08:09 AM 發表
汙染以數十年丶百年計
輻射水含有個雜質。重輻射元素銫 鍶希望清除乾淨,如果唔係。係千年到萬年計

引用:
原帖由 乞衣曱甴 於 2021-4-20 09:28 AM 發表

有冇師兄弓解答下,的幅射水排落海,打風落雨, 尤其是打風, 的雨會唔會有幅射
幅射廢水中,有一個係氫既同位素"氘"..
佢和氧結合成為水份子.呢個水份子就會帶幅射..
幸好"氘"半衰期短,只有十多日.幅射量好快衰減...

如果呢D水變左水氣升上半空,再落雨時..雨水便會帶幅射...

但核廢水最毒係兩種帶幅射同位素..碳和鍶..
一種係生物,蛋白質必需元素--碳..
另一種和鈣性質極接近,吸入後會去到骨骼中--鍶..
兩種半衰期都以百年,千年計..
人吸入好易在體內日以繼夜攻擊體內細胞,令患癌機會大升...

陸續有來

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-4-20 09:39 AM 發表

輻射水含有個雜質。重輻射元素銫 鍶希望清除乾淨,如果唔係。係千年到萬年計
日本經常造假,點監察先係問題..

拎去驗個D廢水當然清理晒高危放射物質..

但排放既廢水究竟是否達標,點監察,先係重點...

https://kknews.cc/finance/65vr243.html
日本鋼鐵造假驚人,十年造假內幕曝光,神鋼或成高田第二!

韓流怪嚇不是夢

飢餓遊戲準備

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]