• 瀏覽: 26,387
  • 回覆: 404
+18
引用:
原帖由 涼鎮鷹 於 2021-4-21 09:04 AM 發表

唔及大陸,五十步笑百步
根係唔及大陸啦,日本好多 30-40 年先查出嚟㗎,連藥廠都可以造假幾十年都無事。
係大陸,早就打靶。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-4-21 09:10 AM 發表

根係唔及大陸啦,日本好多 30-40 年先查出嚟㗎,連藥廠都可以造假幾十年都無事。
係大陸,早就打靶。
所以大陸官貪到盡

20世紀60年代日本「地溝油」危機

近年,有關中國的地溝油流入市場的新聞不時出現,上世紀60年代,日本也出現過一次「地溝油」危機。當時,台灣商人和日本商人勾結,將日本的「地溝油」搜集提煉後,製成食品出口到台灣

水俁病」於1953年首先在日本九州熊本縣水俁鎮發生,當時由於病因不明,故稱之為水俁病。水俁鎮一家醋酸合成廠使用含汞的物質作為催化劑,然後隨廢水排入大海,而且那個時期正好日本農業大量使用含汞的殺蟎農藥,這些農藥也隨著河流匯入水俁鎮附近的大海中,污染了整個海灣的海洋生物,當地人食用魚類後,便中毒。 1955年森永奶粉事件 1955年,日本森永奶粉公司在加工奶粉時使用的添加劑是幾經倒手的非食品用原料,其中砷含量較高,結果造成12000餘名兒童發熱、腹瀉、肝腫大、皮膚發黑,最終130名兒童死亡。為此森永公司負擔6億多日元的賠償費用。

https://kknews.cc/agriculture/o8z36x6.html

引用:
原帖由 長城粟米 於 2021-4-21 05:00 AM 發表

仆街 週街日本蛋 咁乸平都唔知會唔會有嘢? 前幾日 同小黃人家人講 唔好食咁多日本嘢 佢居然話 大陸 d 輻射超標十倍 我問佢邊度 佢又講唔出 洗晒腦!
有些傳媒報導,最接近香港的大亞灣核電站,放射性物質「氚」的排放上限,比日本福島的排放標準高出十倍,就是日方的意思是如果日本採取中韓的標準,日本排放的放射性物質是符合標準的
https://www.hkcnews.com/article/40276/大亞灣核電站-福島第一核電廠事故-中國外交部發言人趙立堅-40276/福島事故

引用:
原帖由 smartchu 於 2021-4-21 10:01 AM 發表

有些傳媒報導,最接近香港的大亞灣核電站,放射性物質「氚」的排放上限,比日本福島的排放標準高出十倍,就是日方的意思是如果日本採取中韓的標準,日本排放的放射性物質是符合標準的
https://www.hkcnews.com/article/40276/大亞灣核電站-福島第一核電廠事故-中國外交部發言人趙立堅-40276/福島事故
氚.....
日本O個D係有 CS134,CS137...

來自東京電力

東京電力が2020年12月24日に公表した資料によると、処理水を2次処理してもトリチウム以外に12の核種を除去できないことがわかっています。2次処理後も殘る核種には、半減期が長いものも多く、ヨウ素129は約1570萬年、セシウム135は約230萬年、炭素14は約5700年です」

重點...氚..以外、有12種核種係除去不能。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-4-21 09:10 AM 發表

係大陸,早就打靶。
咳咳咳....我公司DDATA SHEET...全部係我製作....但我係IT.....(日企)

天作孽猶可違,自作孽不可活

黑鮋很大機會是吃了近岸小魚和貝類累積幅射

引用:
原帖由 吾輩は貓である 於 2021-4-21 10:06 AM 發表

氚.....
日本O個D係有 CS134,CS137...
東電的數據是,經過二次處理后,兩種主要銫同位素(Cs-134、Cs-137)的濃度指標分別可以達到低于0.076Bq/L和0.185Bq/L,與之相比,日方對反應堆排放的監管上限是60Bq/L,世界衛生組織對飲用水的標準上限是10Bq/L。
https://finance.sina.com.cn/tech/2021-04-16/doc-ikmxzfmk7218435.shtml
除了氚無法處理外,其他的據稱已符合標準

毒水裡有銫啊,好毒,唔係氚咁間單日政府想欺騙世人!

引用:
原帖由 涼鎮鷹 於 2021-4-21 09:11 AM 發表

所以大陸官貪到盡
難道台灣官唔貪到盡,有9折回佣

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-4-21 10:38 AM 發表

難道台灣官唔貪到盡,有9折回佣
大陸貪左唔益人

引用:
原帖由 Amateur_1 於 2021-4-21 10:35 AM 發表
毒水裡有銫啊,好毒,唔係氚咁間單日政府想欺騙世人!
d魚點會含銫。。。。好容易理解oY

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]