• 瀏覽: 10,568
  • 回覆: 90
+3
引用:
原帖由 GBKEN 於 2021-4-22 05:13 PM 發表

釣魚呢
就是美國自己畫比日本
中華人民共和國從來系立國時
就已經宣傳擁有釣魚主權

南沙呢
就系在60,70年代傳出有石油後
周邊國家先黎爭
你讀多點歷史先黎放屁吧啦
條友用心歹毒,其實想中俄相爭至合佢心水呢。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-4-22 05:42 PM 發表

條友用心歹毒,其實想中俄相爭至合佢心水呢。
他歷史吾合格,同埋,中共講的老祖宗,從來都是指立國時的人

引用:
原帖由 GBKEN 於 2021-4-22 06:21 PM 發表

他歷史吾合格,同埋,中共講的老祖宗,從來都是指立國時的人
呢句真,如果用秦朝張地圖做對比,賺突幾倍添。

引用:
原帖由 paoon 於 2021-4-22 01:56 PM 發表

以外興安嶺庫頁島為例,大唐時屬黑水都督府治下,805年開始屬女真族先祖靺鞨族的渤海國,之後渤海國被契丹族吞併,屬大遼治下,再之後又重入女真族金人之手,金被蒙古族吞併領有其地,再之後明驅蒙古族,外興安嶺之地為奴兒干都指揮使司治下,後女真族後金興起併有其地,一直至1860年被沙俄侵占。
大唐之前又既唔講?又話中華五仟年歷史架,原來祗講最風光果刻咋。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-21 08:47 AM 發表

中國分裂對俄羅斯一樣有利。
美國分裂對全球人類都有利

曱甴,同意嗎?

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-4-22 08:24 PM 發表

大唐之前又既唔講?又話中華五仟年歷史架,原來祗講最風光果刻咋。
風光都叫統治過丫!

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-4-22 10:33 PM 發表

風光都叫統治過丫!
果啲咪蔡楓華上身囉,又係一剎那光輝代表永恒咁理想。

現在的美國還是把俄羅斯當做大老虎!   假如沒有俄羅斯   美國就會全力對付中國!

引用:
原帖由 tim0511 於 2021-4-20 09:22 PM 發表

請不要混淆視聽
習大大當然是指釣魚台列嶼、南沙群島等由晚清至民國時期丟失的島嶼是祖宗之地
涉及中國主權和領土完整問題,習大大 : 「老祖宗留下來的領土一寸也不能丟」。

同樣是晚清時期開始,被蘇俄強奪的中國外東北和外西北共150-170多萬平方公里土地,按習大大 "老祖宗留下來的領土一寸也不能丟的說法",當然亦是「一寸也不能丟」。
根據中共國家測繪局2003年5月9日發布,為了維護國家主權和利益,正確反映國家版圖的內容,規定第十七條 有關地名註記表示規定:
俄羅斯境內以下地名必須括注中國名稱

1.“符拉迪沃斯托克”括注“海參崴”;
2.“烏蘇里斯克”括注“雙城子”;
3.“哈巴羅夫斯克”括注“伯力”;
4.“布拉戈維申斯克”括注“海蘭泡”;
5.“薩哈林島”括注“庫頁島”;
6.“涅爾琴斯克”括注“尼布楚”;
7.“尼古拉耶夫斯克”括注“廟街”;
8.“斯塔諾夫山脈”括注“外興安嶺”。

引用:
原帖由 tim0511 於 2021-4-24 01:28 PM 發表

根據中共國家測繪局2003年5月9日發布,為了維護國家主權和利益,正確反映國家版圖的內容,規定第十七條 有關地名註記表示規定:
俄羅斯境內以下地名必須括注中國名稱

1.“符拉迪沃斯托克”括注“海參崴”;
2.“烏蘇里斯克”括注“雙城子”;
3.“哈巴羅夫斯克”括注“伯力”;
4.“布拉戈維申斯克”括注“海蘭泡”;
5.“薩哈林島”括注“庫頁島”;
6.“涅爾琴斯克”括注“尼布 ...
中共開國君主皇帝,毛太祖澤東先生於1964年7月10日,接見日本社會黨人士代表團時,突然發表講話,稱:“蘇聯占的地方太多了。……一百多年以前,把貝加爾湖以東,包括伯力、海參崴、堪察加半島都划過去了。那個帳是算不清的。我們還沒跟他們算這個。……外蒙古的領土,比你們千島的面積要大得多。我們曾經提過把外蒙古歸還中國是不是可以。他們說不可以。……有人說,他們還要把中國的新疆、黑龍江划過去。他們在邊境增加了兵力。

引用:
原帖由 tim0511 於 2021-4-24 01:32 PM 發表

中共開國君主皇帝,毛太祖澤東先生於1964年7月10日,接見日本社會黨人士代表團時,突然發表講話,稱:“蘇聯占的地方太多了。……一百多年以前,把貝加爾湖以東,包括伯力、海參崴、堪察加半島都划過去了。那個帳是算不清的。我們還沒跟他們算這個。……外蒙古的領土,比你們千島的面積要大得多。我們曾經提過把外蒙古歸還中國是不是可以。他們說不可以。……有人說,他們還要把中國的新疆、黑龍江划過去。他們在邊境增 ...
毛太祖講明,中共呢筆領土帳當時還未與蘇俄算清楚喔

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-4-22 10:39 PM 發表

果啲咪蔡楓華上身囉,又係一剎那光輝代表永恒咁理想。
最大領土, 起碼代表一個國家實力。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-4-21 03:42 PM 發表

滿清係割據明朝嘅土地。
又唔算……俄佬割個係東北同西北土地。 明朝西北最遠都係佈防到新疆哈密。新疆北部係無領土。 俄佬割走個地係滿清從清準戰爭當中收繳個準噶爾汗國領土度來。
而東北,去到今日庫頁島,明朝係無領土,呢片的確係滿清個鄉下。祖業,所謂龍興之地。 滿清連自己鄉下都可以割出去。呢樣的確係奇跡……

而滿清割讓香港俾英國 同臺灣俾日本 就完全唔一樣啦。 呢兩樣的確係漢人歷朝歷代都固有個領土。
唔追返來,講笑咩?

其實阿習句話有個問題, 祖宗留落來個土地,一寸唔可以讓。
講得好,其實邊個都係咁講。包括孫中山,蔣介石都係咁認為。
問題係,咁如果唔係祖宗留落來,祇不過係祖宗暫時住過下。甚至唔係你祖宗,祇不過係外家帶入來個地,甚至係玩法律文字,變相繼承他人土地。
咁又點計?
因為如果按祖宗留落來個土地……西藏就系最大問題……唔係祖宗留低架!

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-4-24 03:32 PM 發表

又唔算……俄佬割個係東北同西北土地。 明朝西北最遠都係佈防到新疆哈密。新疆北部係無領土。 俄佬割走個地係滿清從清準戰爭當中收繳個準噶爾汗國領土度來。
而東北,去到今日庫頁島,明朝係無領土,呢片的確係滿清個鄉下。祖業,所謂龍興之地。 滿清連自己鄉下都可以割出去。呢樣的確係奇跡……

而滿清割讓香港俾英國 同臺灣俾日本 就完全唔一樣啦。 呢兩樣的確係漢人歷朝歷代都固有個領土。
唔 ...
努爾哈赤未起兵時, 東北係屬奴兒干都司。努爾哈赤原屬建州衛。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-4-24 03:40 PM 發表

努爾哈赤未起兵時, 東北係屬奴兒干都司。努爾哈赤原屬建州衛。
努爾哈赤係建州女真。 屬奴兒幹都司管。問題奴爾幹都司管轄範圍係今日東北遼寧同吉林兩省。 而俄佬割讓個土地係比黑龍江省仲北邊。離奴兒幹都司管轄區成500公里遠。 個度個土地屬於所謂以前個野人女真,生番。 同佢地最有關係屬於當時海西女真同葉赫女真。

咁你問慈禧咯。 佢祖家屬於葉赫女真
北邊歷史上就唔係漢人核心區域。都系派人督住個殖民地。所以究竟幾北屬於漢人皇朝?歷史書上就畫得好模糊。
元朝一畫地圖 成個北邊喔。咁唔通蒙古鐵騎走到去北極咪? 去到西伯利亞咋。
東北明朝奴兒幹都司管轄就係到黑龍江邊。因為奴兒幹都司總部係東北個鐵嶺市。你睇下鐵嶺市係邊先咯。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]