• 瀏覽: 33,428
  • 回覆: 258
  • 追帖: 3
+35
老美係一哥,既得利益者,中國崛起剝削老美既得利益及影響力,老美要對付中國絕對可理解,但作為非霸主國家嘅加、英、澳、紐,在大國角力嘅旋渦底下被逼靠邊站,再無可能食兩家茶禮,加拿大坐正喺美國隔離,長年倚靠美國,無得揀㗎啦!
英國,揀得脫歐都預咗黐埋美國揾食,係同老美不可分割嘅命運共同體。亦可預計加、英未來下場慘淡,行就行先,死就死先,企就企兩邊,然後以可憐眼神乞求老美施捨D殘羹敗餸,餓你唔死,飽你唔親咁過。
至於澳洲,其實基於地理環境,佢仲可以好似紐西蘭咁嘗試擺脫老美魔爪,同中國健立一個互惠互利嘅關係,做一個有尊嚴嘅經濟掛帥國家,一念天堂,一念地獄,識唔識揀,自己好好咁諗!!

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-4-19 10:08 PM 發表
從拒絕參與涉港聲明,到拒絕加入美國等國質疑世報告的隊伍,與美國、英國、澳洲、加拿大共組「五眼聯盟」(Five Eyes)的紐西蘭最近不願參與「反華陣營」。該國外長馬胡塔(Nanaia Mahuta)今天表示,她希望「五眼聯盟」專注於分享情報,不樂見擴大其職權範圍。澳洲媒體認為,這是紐西蘭發出明確信號,質疑其他「五眼」成員利用該聯盟對華施壓,並將制定更為獨立的外交政策。 

中國是紐西蘭最大的貿易 ...
做美國契弟,美國只會揾你笨

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-4-19 11:49 PM 發表
收咗人仔紅包,幫人講好話
只有on 9同黃撚無著數仲要中個頭埋牆

有澳洲尼D 示範...
紐西蘭仲唔識做???
順便吞埋澳洲果份...

紐西蘭今次有種

引用:
原帖由 山邊懷舊的才藝 於 2021-4-19 10:12 PM 發表
有民主自由多仆街,唔跟大隊
搶住做狗 😂😂

激到莫理森爆血管

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-4-19 10:11 PM 發表
一退保繁榮,仲唔洗日日比人冤住晒
唔退得,退左紐西蘭無晒政治影響力

美歐而家越踩越過,中國人一定要加油、自強,唔好怕左呢班仆街

世上最冇人權最多歧視嘅國家拎住民主,自由,人權嘅幌子去棟鳩世人,亦只有傻仔洋奴漢奸先會信!

呢個世界國家之間只會有利益,如果祖國本身唔夠強大真係瓜得,亦只有今天的中國敢向老尾說不!

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-4-19 11:31 PM 發表

可惜不肯放棄西方式民主。
放棄黎做乜?難以同中國合作的政權,就算照抄中共政治體制都無用

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-4-19 10:08 PM 發表
從拒絕參與涉港聲明,到拒絕加入美國等國質疑世報告的隊伍,與美國、英國、澳洲、加拿大共組「五眼聯盟」(Five Eyes)的紐西蘭最近不願參與「反華陣營」。該國外長馬胡塔(Nanaia Mahuta)今天表示,她希望「五眼聯盟」專注於分享情報,不樂見擴大其職權範圍。澳洲媒體認為,這是紐西蘭發出明確信號,質疑其他「五眼」成員利用該聯盟對華施壓,並將制定更為獨立的外交政策。 

中國是紐西蘭最大的貿易 ...
 今日中國並非吳下呀蒙,外國政冶家應要明白強大中國已誕生。

"她比喻中紐兩國像是毛利人神話中的水精靈塔尼瓦(Taniwha)和中國傳說中的龍一樣,有時難免意見不合:「我們是兩個民族,具有各自的特點和象徵……並不總是相同,但需要維護和尊重。也正是基於這點,我們共同發展出了今天所擁有的成熟關係。」"

看來紐外長係一個有理智做實事既人。好認同佢。同木村拓哉果套經典政治劇《CHANGE》裡面講既幾乎一樣。多D這樣既領袖,世界才能真正和平正常發展落去。

中國一於加大買紐西蘭貨

引用:
原帖由 longgun67 於 2021-4-20 12:29 AM 發表

只有on 9同黃撚無著數仲要中個頭埋牆
藍撚更加on 9, 免費幫主子護航

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]