• 瀏覽: 902
  • 回覆: 19
壹傳媒旗下《蘋果日報》的報道手法一直為詬病,今日(19日)有團體到政府總部遞交請願信,要求政府依法取締《蘋果日報》的發表

東方失敗員轉貼蘋果假新聞仆街啦
係班曱甴暴徙弱智的信徙日日朗讀毒果出貼

4人高呼「蘋果假新聞」、「政府不檢控,公義何在」等口號,政府在下午約2時10分派員接收請願信。「反黑金&反港獨關注組」主席黃引祥表示,近年有部分傳媒的報道內容弄虛作假,其中壹傳媒旗下《蘋果》弄假程度匪夷所思,指其「恒常地製造矛盾、仇恨、歧視、誹謗,及發放虛假消息煽動,蠱惑人心煽惑仇中情緒」。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210419/bkn-20210419142222709-0419_00822_001.html

飯要一口一口食
我認為毒果和「西方」日報一早要收皮啦!大家都見,「西方」日報日日恐嚇香港那些無獨立分析能力的市民。

等我講一個故事先。

假如我在香港辦一份報紙,日日係度恐嚇香港人,你認為我的居心是什麼呢?

比較一下咁多年真實的數據才下判斷吧。

首先,知吾知2019年每一日都有超過一百人死於心血管等慢性病?例如糖尿病,三高等長期病患。

如果計埋每一天的中風病發病例,數字肯定會更高。

咁即係話,在疫情之前的咁多年,事實上香港每一日都有病人死亡,咁在疫情期間的每一天,都有差不多病人死亡,這有什麼出奇呢?(每一日沒有人死亡才出奇。) 

如果我份報紙次次都刻意只show俾你睇圖畫的其中1%, 然後用這1%大造文章,而不是show俾你睇全幅圖畫的100%,然後由你自己決定,我這份報紙一定另有居心 。

我根本吾想俾你知道另外99%, 是因為如果你看到全幅圖畫的 100%後,你就會發現我的論點完全不成立,那我份報紙就無可能成功恐嚇到香港市民了。

既然咁多年來,香港日日都有一百人左右死亡,而家一有死亡數字就當係打疫苗造成?

你看到當中的不合理也不合邏輯的地方嗎?

例如今日有一個香港人死亡:

如果他10日前打疫苗,關疫苗事?

如果他25日前打疫苗,又關疫苗事?

如果他50日前打疫苗,都仲關疫苗事?

咁使吾使他五年前打疫苗,都仲關疫苗事?

看到完全不合理和不合邏輯的地方嗎?

如果我係香港其中一份報紙,無論打了疫苗幾多天,我都命令我份報紙一定要和打疫苗拉上關係,目的是恐嚇全香港市民,你認為我的居心是什麼?全港人都心中有數。

不要被任何人任何報紙嚇倒,自己獨立分析。

引用:
原帖由 1333333 於 2021-4-19 05:51 PM 發表
壹傳媒旗下《蘋果日報》的報道手法一直為詬病,今日(19日)有團體到政府總部遞交請願信,要求政府依法取締《蘋果日報》的發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210419/photo/bkn-20210419142222709-0419_00822_001_01b.jpg?20210419144509

東方失敗員轉貼蘋果 ...
應該拉人封鋪

2021,毒果末日。

立即吊消牌照!真新聞有自由!假新聞不應有自由!毒害青少年,散布仇恨,要求立即封

拉人兼封舖...

必須要大力打倒奸邪妖獸。

支持快啲摺埋毒果

呢份毒媒造假新聞都唔係今日嘅事啦

仲有人唔知先奇怪吧

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-19 06:24 PM 發表
發緊夢~~到你話點就點,就唔會冇晶片用啦死蠢 
川普雞佬妓院仔雞爸無肯認又無順氣,去大陰蒂奶媽哭救下

咁蘋果又真係好假。

引用:
原帖由 cclck 於 2021-4-19 06:21 PM 發表
我認為毒果和「西方」日報一早要收皮啦!大家都見,「西方」日報日日恐嚇香港那些無獨立分析能力的市民。

等我講一個故事先。

假如我在香港辦一份報紙,日日係度恐嚇香港一小部分既無腦又欠缺獨立分析力的人,你認為我的居心是什麼呢?

比較一下咁多年真實的數據才下判斷吧。

首先,知吾知2019年每一日都有超過一百人死於心血管等慢性病?例如糖尿病,三高等長期病患。

如果計埋每一天的中風病發病例,數字肯定 ...
西方日報只敢反香港政府,絕對唔夠膽反中央政府,所以西方日報都係一份九西報紙

引用:
原帖由 1333333 於 2021-4-19 05:51 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210419/photo/bkn-20210419142222709-0419_00822_001_01b.jpg?20210419144509

東方失敗員轉貼蘋果 ...
一樣係偽造文書喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]