• 瀏覽: 2,647
  • 回覆: 55
「長洲覆核王」 郭卓堅今到高等法院申請司法覆核,指行政長官林鄭月娥向立法會提交《2021年完善選舉制度(綜合修訂)條例草案》的決定有違人權法,林鄭參與審核其下屆特首候選人亦涉有利益衝突。郭指是次申請並非覆核人大決定,而是覆核林鄭月娥的決定,郭怕自己「可能聽日就俾國安法庭捉走,但為咗程序公義,我唔能夠唔入(司法覆核)」。

申請人為郭卓堅,建議答辯人為行政長官林鄭月娥,建議利害關係方為政制及內地事務局局長曾國衛。

入稟狀指,選委會部分議席由政府委任的地區撲滅罪行委員會與防火委員會成員,取代直選產生的區議會議席,行政長官林鄭月娥為成員之一的國安會亦參與審核特首候選人資格,即林鄭審核其挑戰者資格,明顯有利益衝突。而不得上訴候選人資格委員會的決定明顯遲背程序公義,是次草案未有進行大規模的公眾諮詢,撕破「高度自治」的承諾。

「長洲覆核王」 郭卓堅。

呢隻小丑唔係話離開香港咩!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1550341/即時-港聞-指林鄭提交完善選舉草案違人權法涉利益衝突 郭卓堅申覆核

遲早拉埋呢條麻煩友入監陪肥佬黎

條死老嘢已經破L咗產, 仲可以覆核?

條廢佬又有錢收啦

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-4-19 12:43 PM 發表
「長洲覆核王」 郭卓堅今到高等法院申請司法覆核,指行政長官林鄭月娥向立法會提交《2021年完善選舉制度(綜合修訂)條例草案》的決定有違人權法,林鄭參與審核其下屆特首候選人亦涉有利益衝突。郭指是次申請並非覆核人大決定,而是覆核林鄭月娥的決定,郭怕自己「可能聽日就俾國安法庭捉走,但為咗程序公義,我唔能夠唔入(司法覆核)」。

申請人為郭卓堅,建議答辯人為行政長官林鄭月娥,建議利害關係方為政制及內地事務 ...
邊個俾錢打官司先

呢條76 又走返出來獻世

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-4-19 12:45 PM 發表
條死老嘢已經破L咗產, 仲可以覆核?
又係申請法援?🤔🤔

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-4-19 12:48 PM 發表

邊個俾錢打官司先
你同我都有份。因為佢已破產,一定申請法援。

又係哩條友,幾時可以嚴禁濫用法援。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-4-19 12:56 PM 發表

你同我都有份。因為佢已破產,一定申請法援。
法援已經唔批

條友好似無限回血咁。破產都有得玩

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-4-19 01:00 PM 發表

法援已經唔批
上次係話佢濫用司法覆核。今次係另一個申請。

又係呢條仆街

覆核唔係唔得. 要自己找數. 無錢就問612 基金找. 唔好又用法援請犯民律師..

未找數又玩野?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]