• 瀏覽: 39,847
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-4-19 01:21 PM 發表

邊有咁多後知後覺
資本主義社會就一定會有呢種情況
所以只能用制度平衡返,奈何政府做唔到呢個角色
反8個鐘都可以有人死,做運動都可以有人死,點平衡...

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-4-19 01:05 PM 發表
本人唔係搵死者嚟說笑
後生點解唔搵番門手藝,起碼人工有番咁上下,工作時間又穩定。
一樣米百樣人, 總有d工有人做, 總有人需要呢d工...

引用:
原帖由 4player 於 2021-4-19 01:29 PM 發表
返24小時應該叫連頂3更!
應該第2日休息叉一叉電
其實有講係兩人廿四小時輪更, 唔係返足24小時...

引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-4-19 04:32 PM 發表

有冇諗過為乜會咁唔平衡?假設你完全唔識籃球規矩咁落場都好難犯得晒各式各樣嘅規矩:你明我想寫乜嘛?
其實內文有講,係兩人24小時輪更,唔係返足24小時, 返12個鐘可以有人死, 返8個鐘可以有人死,如果為左無限地減少死亡風險, 根本係不實際, 不是叫平衡...

引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-4-19 06:47 PM 發表

香港個比例係「現在是『超產』」吧?實際係兩個人活不出叄個活來。你真係識處理風險?或就係因為識所以____?呢啲人命及新聞係「訊息」嘅高端消費……理解嘛?
那返工有人死都已經可是風險了...

引用:
原帖由 denis789 於 2021-4-19 07:11 PM 發表
事實証明,唔係所有突然死亡都同疫苗有關,東方無得入疫苗數啦
今次入左24小時輪班工作既數, 但同樣無必然關係...

引用:
原帖由 pkowen 於 2021-4-19 08:30 PM 發表

打左針?
任世界真係好多人打左針...

引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-4-19 10:35 PM 發表

枉費唇舌
咁你無道理又真係唔洗咁多口水...

引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-4-20 01:53 AM 發表

唔好相提並論我就好了
係你不切實際地理解呢件事...講唔過就講虛話迴避...

引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-4-20 01:39 PM 發表

唔係啊……我係話你自己明哲保身返唔好同我有關啊。
有咩要明哲保身? 講咩亦同你有咩關?

由頭到尾都係講緊件事...,就係份工同會唔會突然死係直接關係...

引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-4-21 12:37 AM 發表

你都講咗不平衡了……你睇唔到經濟宏觀結構嘅話我哋交流唔同。
你睇唔到宏觀情況, 離晒地, 就真係無得交流...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]