• 瀏覽: 37,115
  • 回覆: 405
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-4-19 11:29 AM 發表

37歲倉務員譚雙貴在青衣貨櫃碼頭辛勤工作,每更工時長達24小時,試過連續5日沒回家過夜,只為養活一家七口。豈料今年4月9日譚在工作期間暈倒猝死,

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210417/460039264025972736315496.jpeg/FJzmwl-X0WtTx13bxIeOEPIkDw9KqBgx4HuOGOB7jhg

...
貨櫃碼頭係邊隻曱甴王💀公司㗎!
👺

熱賣及精選
呢種家庭組合必敗,低下階層生3個,老婆唔出來做野。
如果生一個,父母打份悠閒工,老婆等個仔十歲度就可以返全職,噉樣屋企至有錢淨。

連中國山區都係兩公婆去城市度搵野做,一個細路留係屋企畀老人家照顧,老人家仲要種下菜養下雞,人地下一代先有機會扭轉貧窮命運。 
香港人竟然仲要倒轉行。

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-4-19 03:06 PM 發表

37歲開始入中年.身體機能下降...如果以前唔注重身體...就會出問題...

和後生仔可以捱得完全唔同..

以前都試過連踩30個鐘,冇訓...同一時間可以每星期上三日堂(計埋塔車,每次上堂要3.5小時)..仲可以接埋兼職補習.(每星期補4-5個鐘)...
內文有提及, 事主有心口痛既病徵(痛一陣就冇事),  極可能是心血管栓塞,
曾經去睇政府醫生, 只係照心電圖及驗血, 但以我既經驗, 心血管栓塞要照CT才睇到, 心電圖及驗血係睇唔到既....
如果冇轉介去照CT, 醫生有疏忽之嫌

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
根據香土真港人男屍共狗五毛思維,死者一定係曱甴,死不足惜,係唔係?

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-4-19 01:19 PM 發表

越窮越生
呢D人自己攞嚟,同社會國情完全脫節,冇錢真係生1個都嫌多,如果唔係生3個,跟本就唔洗咁辛苦。

所以唔明D人窮都要生咁多  
對自己同仔女都唔係咁好啦....
總之RIP啦   希望公司賠多D錢比佢地家人

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-4-19 11:29 AM 發表

37歲倉務員譚雙貴在青衣貨櫃碼頭辛勤工作,每更工時長達24小時,試過連續5日沒回家過夜,只為養活一家七口。豈料今年4月9日譚在工作期間暈倒猝死,

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210417/460039264025972736315496.jpeg/FJzmwl-X0WtTx13bxIeOEPIkDw9KqBgx4HuOGOB7jhg

...
如果佢早兩日打左疫苗,又會賴疫苗打死人。

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2021-4-19 12:54 PM 發表

2萬蚊養一家七口,點解唔攞綜援好過呢,至少都多過2萬啦
唔係個個好似你個網名咁㗎 "好逸惡勞"

24小時....真係唔使訓咩

我係現代人
Sorry to hear that🙁

引用:
原帖由 鳳凰嫣韻444 於 2021-4-19 03:14 PM 發表

呢種家庭組合必敗,低下階層生3個,老婆唔出來做野。
如果生一個,父母打份悠閒工,老婆等個仔十歲度就可以返全職,噉樣屋企至有錢淨。

連中國山區都係兩公婆去城市度搵野做,一個細路留係屋企畀老人家照顧,老人家仲要種下菜養下雞,人地下一代先有機會扭轉貧窮命運。 
香港人竟然仲要倒轉行。
正解

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-4-19 03:00 PM 發表

講事實都有錯?

你咁好心幫手養埋啦
到最後咪其實系政府(即是所有納稅人公帑)去養。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-4-19 01:05 PM 發表

本人唔係搵死者嚟說笑
後生點解唔搵番門手藝,起碼人工有番咁上下,工作時間又穩定。
咩時勢呀,師兄,有頭髮就唔想做癩痢啦。

生咁多點養? 辛苦自己辛苦家人。點解唔搵政府幫手,社工唔做嘢?

引用:
原帖由 AABB999 於 2021-4-19 03:22 PM 發表

到最後咪其實系政府(即是所有納稅人公帑)去養。
所以每次有呢類新聞都有同一個感覺

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]