• 瀏覽: 39,728
  • 回覆: 405
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-4-20 01:53 AM 發表

唔好相提並論我就好了
係你不切實際地理解呢件事...講唔過就講虛話迴避...

引用:
原帖由 怒風 於 2021-4-20 06:52 AM 發表

講得啱,上年搵到一百萬,今年要搵百五萬,搵得百二萬就會話蝕錢,之後就減乜減物,根本痴線。
仲有樣條件架,你個例子啦,資產加一百二十萬,係起下年多咗嘅一百二十萬係列入資產值中,啫係下年嘅目標係資產加一百二十萬再加下年目標,下年要搵一百七十萬以上架!賺唔到一百七十萬就叫蝕錢!

雖然有公屋 但證明收入不多啦
自己搵開萬鬆d 仲生3個。。。

人一走 得幾皮野
即證明平時都冇乜儲蓄 冇乜計劃
一個正常家庭 最少都要有幾年儲備 即最少要幾廿個先ok
應付隨時失業 意外 病痛

結果。。。爆煲啦
所以話 冇錢唔好生仔 或者睇餸食飯
依家咩年代 仲3個

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-4-19 11:29 AM 發表
37歲倉務員譚雙貴在青衣貨櫃碼頭辛勤工作,每更工時長達24小時,試過連續5日沒回家過夜,只為養活一家七口。豈料今年4月9日譚在工作期間暈倒猝死,

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210417/460039264025972736315496.jpeg/FJzmwl-X0WtTx13bxIeOEPIkDw9KqBgx4HuOGOB7jhg

...
只係咁啱呢單死係工地,香港大把寫字樓工OT到零晨,之後暈係㝍字枱,送院幾日後先走人。公司低調處理,按足勞工法例賠償。

引用:
原帖由 4player 於 2021-4-19 01:29 PM 發表
返24小時應該叫連頂3更!
應該第2日休息叉一叉電
放病假馬,醒目仔

多天連續24小時工作

咩工黎,返24小時

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-4-19 05:01 PM 發表
窮又無自己屋仲生三件
公屋仲要同父母住
抵死
現在生左三件,仲要公眾幫他養
賤種
有自己屋一定識理財.,計算,唔會生咁多

窮.,就算唔見報,,只會係讀唔到書.,大咗又分戶

貧窮只會無限loop

生1個就當人權,
佢咁嘅收入仲夠膽生3個??
好多月入係佢幾倍嘅家庭,
生1個都要計過諗過度過。

責任係佢本人身上。

咁藹人工生3個?

引用:
原帖由 Tenchi001 於 2021-4-19 09:29 PM 發表

報紙話起香港好幸福,起英國果d二等公民要每更返240小時。
咁到英國強逼勞動,老美快制裁

有兩老在家照顧3孩就得啦 個老婆應該出去搵野做 忍心個老公咁辛苦咩
都係個句啦 窮可以結婚 就真係唔好生仔 累死下一代 繼續窮下去

引用:
原帖由 dtw 於 2021-4-19 11:02 PM 發表

人哋返一放二呢。仲有唔使每分鐘都做
24小時當更 聽都有問題 咩公司泥?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]