• 瀏覽: 1,275
  • 回覆: 24
+2
【明報專訊】本港過去兩周錄得152宗新冠病毒確診,近八成屬輸入個案,而4月4日從印度抵港的UK6395航班中,已有40多人染疫,當中部分人帶N501Y變種病毒。本港專家建議如個別航班多變種病毒,應暫停當地旅客來港;另有建議來自多變種病毒國家的人,可考慮延長檢疫至28日。

🤔18號新聞無人貼,補貼下先。

這單新聞明顯是引入過案,落機就馬上捉到。
社拜男女新變種就比較難講,有可能是在香港接觸到其他印度人感染的。

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/pns/要聞/article/20210418/s00001/1618684434487/一印度航班逾40人染疫-專家倡停多變種國入境或檢疫28日

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-4-19 08:53 AM 發表
【明報專訊】本港過去兩周錄得152宗新冠病毒確診,近八成屬輸入個案,而4月4日從印度抵港的UK6395航班中,已有40多人染疫,當中部分人帶N501Y變種病毒。本港專家建議如個別航班多變種病毒,應暫停當地旅客來港;另有建議來自多變種病毒國家的人,可考慮延長檢疫至28日。

社拜男女新變種就比較難講, ...
咪係囉,除咗話有啲仆街唔想清0之外,真係諗唔到有咩原因唔禁入境

🤔其實會否只要是印度人中了新冠,
隻病就會變種?
不關地區或國家事,
即是在香港的印度人比感染了新冠的香港人傳染了,
咁個隻新冠就會在香港的印度人身上進行變種,
由人類種族變種得來,
不是因地區環境天氣變種,

🤔即越多元化個國家,越多種族人居住,
就越容易出現變種?

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-4-19 08:56 AM 發表

咪係囉,除咗話有啲仆街唔想清0之外,真係諗唔到有咩原因唔禁入境
🤔其實我想講埋本地香港境內居住的印度人,
政府要幫本地印度人防疫,
唔好比本地印度人受感染,
他們一感染到普通新冠,
就有機會把它們變種!
印度人本身DNA問題?
印度人唔理咩地方受感染,都有機把病毒變種!

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-4-19 08:58 AM 發表
🤔其實會否只要是印度人中了新冠,
隻病就會變種?
不關地區或國家事,
即是在香港的印度人比感染了新冠的香港人傳染了,
咁個隻新冠就會在香港的印度人身上進行變種,
由人類種族變種得來,
不是因地區環境天氣變種,

🤔即越多元化個國家,越多種族人居住,
就越容易出現變種?
冇錯

澳門是單一國族社會,因此可以清零

美國同巴西都應該禁啦. 

終於叫停

政府宣布禁止印巴及菲律賓民航客機來港 為期14日

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1586466-20210419.htm

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-4-19 08:53 AM 發表

社拜男女新變種就比較難講, ...
全港印巴人要每14天接受強制檢測....
在街上成日見到有印巴人唔戴口罩.尤其係一班印巴小朋友..
佢地係高危一族..
為在公共衛生,強檢高危一族並不涉及歧視...

引用:
原帖由 kenrickkyc 於 2021-4-19 09:07 AM 發表
美國同巴西都應該禁啦. 
美國可能在國內已有大規模變種病毒流行..
但美國從不公布國內病毒變種情況...

印度變大疫阜!

40horrible

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-4-19 08:56 AM 發表

係呀,畢東尼番到香港辭職,啲病毒全部由印巴黎

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-4-19 09:03 AM 發表

🤔其實我想講埋本地香港境內居住的印度人,
政府要幫本地印度人防疫,
唔好比本地印度人受感染,
他們一感染到普通新冠,
就有機會把它們變種!
印度人本身DNA問題?
印度人唔理咩地方受感染,都有機把病毒變種!
印度人長期惡劣環境生活, 身體好, 係宿主體內好食好住變種機會咪大, 否則宿主死咗, 病毒都會死
超過21日先病發, 載病毒量仲非常之高, 真係培養變種病毒好地方

全球周圍都係變種,英國變種的源頭在英國,老美係變種大戶,一定要隔離最少21日。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-4-19 09:25 AM 發表

印度人長期惡劣環境生活, 身體好, 係宿主體內好食好住變種機會咪大, 否則宿主死咗, 病毒都會死
超過21日先病發, 載病毒量仲非常之高, 真係培養變種病毒好地方
好宿主呀!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]