• 瀏覽: 16,245
  • 回覆: 314
  • 追帖: 2
+8
香港中國城市競爭力研究會會長桂強芳,在北京接受新華網訪問時指,「以前,不少香港人以為內地還是那個貧窮落後的內地。但現在,很多到過內地的香港年輕人對內地的印象發生了翻天覆地的變化」。

桂強芳指,非常關心香港青年一代的成長,經常組織一些活動,專門邀請香港大學、科技大學的學生參加,向他們介紹內地的真實情況,同他們分享心得和體會。他提到曾有一個秘書,是土生土長的香港青年,過去從沒到過內地,對內地的認識有失偏頗。後來這個年輕人因工作需要到內地考察,他告訴桂強芳,「真沒想到內地變化這麼大,發展這麼好,完全出乎意料。」

他說,中國有960萬平方公里的土地,有那麼多世界文化遺產、自然遺產,有悠久的歷史和14億人口,這是非常了不起的。「我平時跟香港年輕人講,不用我跟你說內地如何好,你自己去看一下,感受一下,就一定會對祖國有全新認識,所謂百聞不如一見。」

疫情過後,
我都會回大陸,看看實情.
已經七年無回大陸了......百聞不如一見.....

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1549420/即時-港聞-指部分港青未踏足內地以為貧窮落後-競爭力研究會籲親身視察

所以話香港小朋友井底之蛙是有原因的

咪係囉,咪俾啲偽慈善機構誤導仲以為成家得1條褲著,入面不知幾多人住幾萬呎屋,包3,4,5,7奶,出入超跑代步,成身名牌,家陣邊個仲會捐錢入去?

內地而家城市發展已經超越香港 係班黃c唔能睇啫

不同意觀點,港青年好多日韓台泰深圳去過哂!

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-4-19 07:07 AM 發表
咪係囉,咪俾啲偽慈善機構誤導仲以為成家得1條褲著,入面不知幾多人住幾萬呎屋,包3,4,5,7奶,出入超跑代步,成身名牌,家陣邊個仲會捐錢入去?
香港班仆街黃屍曱甴,犯左國安最好送上去受審坐監,了解下內地文化啦

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-4-19 06:47 AM 發表
香港中國城市競爭力研究會會長桂強芳,在北京接受新華網訪問時指,「以前,不少香港人以為內地還是那個貧窮落後的內地。但現在,很多到過內地的香港年輕人對內地的印象發生了翻天覆地的變化」。

桂強芳指,非常關心香港青年一代的成長,經常組織一些活動,專門邀請香港大學、科技大學的學生參加,向他們介紹內地的真實情況,同他們分享心得和體會。他提到曾有一個秘書,是土生土長的香港青年,過去從沒到過內地,對內地的認 ...
港廢青點會明
睇毒媒就知天下啦

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-4-19 07:19 AM 發表
而家係網路資訊發達又點會唔知呀, 自己呃自己 唯有搵藉口, 廢青已經被洗腦 係討厭你就係討厭你
政府何解鼓勵香港青年上大陸打工?假如在港都唔掂,去到人生路不熟又無人脈,言語不通的地方發展,簡直係死路一條!

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-4-19 07:19 AM 發表
而家係網路資訊發達又點會唔知呀, 自己呃自己 唯有搵藉口, 廢青已經被洗腦 係討厭你就係討厭你
你係大陸做下野,出下差你就知道。佢地個網絡資訊途徑同我地有幾唔同。而最大鑊係西方媒體同佢地又勢成水火。基本係兩種媒體聲音。

後生仔又點識得分辨。
其實唔好話後生仔。連港府高層甚至生意人都其實有資訊落後個感覺。
我就見過一位做等離子體空氣淨化位博士。佢有公司。上大陸話好熟。佢睇過曬同行,又話有大陸高端醫院採用佢。 又話行走於大陸高層。
話大陸一堆落後科技問題。政治問題。

而我同大陸某d部門接觸。佢地講起呢位人兄 就好可惜咁款。因為人地係佢背後,係採購左另外公司部機。 無打壓佢。事實情佢真系落後曬。

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-4-19 07:07 AM 發表
你講緊中國台灣省?

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-4-19 07:59 AM 發表

唔係咁簡單㗎 , 講說話當然輕鬆啦 ,去人哋嘅地方打工一定會畀人排斥
唔止排斥,跟本係生存唔到!你想下點解人地會請你?港青在大陸毫無競爭性!

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-4-19 07:59 AM 發表
講得咁真,班人好難接受架。實情咪等於係個讀書班度。大陸你成績優秀,其實係無咩朋友。 因為你教人溫書。人地群人就落吧溝女。 仲話你好老土添。

不過等畢業之後,大陸就中環金鐘坐大班,班人就去九龍公司仔OT咯。當然班人都會講,各自各精彩,佢地有自由個人生。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]