• 瀏覽: 16,310
  • 回覆: 4
  • 追帖: 2
+8
引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-4-19 07:19 AM 發表
而家係網路資訊發達又點會唔知呀, 自己呃自己 唯有搵藉口, 廢青已經被洗腦 係討厭你就係討厭你
政府何解鼓勵香港青年上大陸打工?假如在港都唔掂,去到人生路不熟又無人脈,言語不通的地方發展,簡直係死路一條!

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-4-19 07:59 AM 發表

唔係咁簡單㗎 , 講說話當然輕鬆啦 ,去人哋嘅地方打工一定會畀人排斥
唔止排斥,跟本係生存唔到!你想下點解人地會請你?港青在大陸毫無競爭性!

引用:
原帖由 keho4 於 2021-4-19 09:03 AM 發表

港青英文好,有國際視野
要上大陸發展的,英文有幾好?國際視野?你大睇小大陸學生了!

引用:
原帖由 paul-lo 於 2021-4-19 09:47 AM 發表
就是我同一條走廊的鄰居,他六十年代末十零歲逃來港,他內地只有兩遠房親戚,故一直未曾重遊舊地,他奇怪我經常北上,問我上邊有乜好去?
我講解他不相信,叫他看內地電視台他說那只是門面嘢,內地D信唔過咁講;那我無話可說,忽然想起點解現在仍有人把中國定格在六十年代,就是不接受新思維,不願意拋棄成見,更聯想到過氣主教這類冥頑不靈的人.
大陸點好都唔關你事,冇錢冇人脈,死路一條

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2021-4-19 10:05 AM 發表
大陸整體公民發展(經濟能力,公民教育、居住環境等)都比香港差,所以賣來香港的產品都係平,這是不爭的是實,但也可都份人是精神,以14億的1%計,就有1400萬人生活好過香港啦!所以多D接觸係唔令自己變成井底之蛙的方法。
即係有13億人生活差過香港!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]