• 瀏覽: 16,244
  • 回覆: 314
  • 追帖: 2
+8
廢青淨係識去日笨同呆灣

引用:
原帖由 sdmy 於 2021-4-19 08:52 AM 發表
唔洗返中國,喺外國睇下啲中國留學生就知幾有米,住豪宅,揸名車,晚晚喺妓院包女過夜。
曱甴成日以為人地人工低

但是人地屋企致富靠拆遷及每年分紅

份工過下日晨架咋

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-4-19 06:47 AM 發表
香港中國城市競爭力研究會會長桂強芳,在北京接受新華網訪問時指,「以前,不少香港人以為內地還是那個貧窮落後的內地。但現在,很多到過內地的香港年輕人對內地的印象發生了翻天覆地的變化」。

桂強芳指,非常關心香港青年一代的成長,經常組織一些活動,專門邀請香港大學、科技大學的學生參加,向他們介紹內地的真實情況,同他們分享心得和體會。他提到曾有一個秘書,是土生土長的香港青年,過去從沒到過內地,對內地的認 ...
班廢青如果知道佢地比國內人更廢,你叫佢地情何以堪?!佢地邊有膽量去面對?咪唯有繼續做鴕鳥囉

黃屍井底之蛙

冇錯喎,6億人月入少於1000人仔,今年剛剛至全國脫貧。🤣🤣

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-4-19 08:52 AM 發表

所以港青上到去又點夠人地爭

成日以為自己好勁
一份高薪職位多人爭,可以理解。
低薪職位又競爭大,沒理由去爭。

香港小朋友根本係井底之蛙

基建硬件經濟真不錯,有錢可以好有錢,大部分人比以前的確生活改善好多,當然好多問題隱惡揚善。

真係吾知的只佔小部份,
其實大部份是知的,
但是越是知,
越明香港的無能及落後,
所以更盲目的反中。

引用:
原帖由 jiao886 於 2021-4-19 08:57 AM 發表
黃屍井底之蛙
廢青以為係大陸求佢地返去發展咁

其實人地唔想佢地來

只是香港正苦想踢走班7頭

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-4-19 06:47 AM 發表
香港中國城市競爭力研究會會長桂強芳,在北京接受新華網訪問時指,「以前,不少香港人以為內地還是那個貧窮落後的內地。但現在,很多到過內地的香港年輕人對內地的印象發生了翻天覆地的變化」。

桂強芳指,非常關心香港青年一代的成長,經常組織一些活動,專門邀請香港大學、科技大學的學生參加,向他們介紹內地的真實情況,同他們分享心得和體會。他提到曾有一個秘書,是土生土長的香港青年,過去從沒到過內地,對內地的認 ...
香港D白痴仔連深圳河咁近都未踏是過

我係香港見到d兩三歲BB係街仆親,起身之後要打個地下兩下,我就明白

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-19 08:59 AM 發表

一份高薪職位多人爭,可以理解。
低薪職位又競爭大,沒理由去爭。
人地都唔想你去爭飯碗,

香港政府鼓勵人去係創業而不是打工

無$的曱甴去來托7咩

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-19 08:49 AM 發表
大陸每年成千萬大學生出來搶飯碗,大部搵唔到正職。大陸搵份工難過香港搵份工百倍,人工又比香港低。
呢樣野香討點會講,一年700萬大學生
以己之短 打人之長

就算sell果個林鄭年年考第一,有呢個機會都唔會咁樣做

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-4-19 08:02 AM 發表

你係大陸做下野,出下差你就知道。佢地個網絡資訊途徑同我地有幾唔同。而最大鑊係西方媒體同佢地又勢成水火。基本係兩種媒體聲音。

後生仔又點識得分辨。
其實唔好話後生仔。連港府高層甚至生意人都其實有資訊落後個感覺。
我就見過一位做等離子體空氣淨化位博士。佢有公司。上大陸話好熟。佢睇過曬同行,又話有大陸高端醫院採用佢。 又話行走於大陸高層。
話大陸一堆落後科技問題。政治問題。

而 ...
我都見唔少

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]