• 瀏覽: 9,123
  • 回覆: 58
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-28 07:16 AM 發表

邏輯矛盾
既然你覺得比白人更白
係高級過白人,優越過白人
點解要自己認係低一級的白人???

在中國的俄羅斯族
同在俄羅斯的俄羅斯人
是兩回事
不要混為一談
睇你講嘢就知你入世未深。「白人」喺等同於封建年代的「大公」、「皇帝」,只喺一個頷頭,不是任何民族,或者它可以指任何一個民族。正如你手上面果張港紙,你搶到就喺你既。而港紙之所以有價值,因為有人認,詳細就唔講啦。不過如果你以為可以膽粗粗自己畫一張一百紙幣交銀行,你知你會有咩麻煩。

所以無所謂「優越過白人」,因為中國人也可以是白人,你不能比自己更優越,明未?仲未明?我同你講,英國人本身也不是白人,那是他們搶來的頷頭。

所謂「中國既俄羅斯族」和「俄羅斯既俄羅斯人」的二分是偽命題。我今日帶你去見一位中國既俄羅斯族人,你能保證你不會誤認他做俄羅斯人?不用等我「混為一談」,你自己也會混淆。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-28 07:34 AM 發表

上層班人
一樣可以憑空令民族消失就消失
要融合就融合
歷史上一樣有大把例子
例如契丹

所謂漢族
其實亦是融合了多個民族合成的
如何融合才是我要討論的重點,但絕對唔喺好似你講靠「雜交混血」就可以做到。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2021-4-28 06:22 PM 發表

如何融合才是我要討論的重點,但絕對唔喺好似你講靠「雜交混血」就可以做到。
其實中共一直做梗

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2021-4-28 06:17 PM 發表

睇你講嘢就知你入世未深。「白人」喺等同於封建年代的「大公」、「皇帝」,只喺一個頷頭,不是任何民族,或者它可以指任何一個民族。正如你手上面果張港紙,你搶到就喺你既。而港紙之所以有價值,因為有人認,詳細就唔講啦。不過如果你以為可以膽粗粗自己畫一張一百紙幣交銀行,你知你會有咩麻煩。

所以無所謂「優越過白人」,因為中國人也可以是白人,你不能比自己更優越,明未?仲未明?我同你講 ...
你不斷強調比白人更白
其實心中已經認定白人是地球上最高級的人類,亦只有以"比白人更白"的身份,才能超越白人.以一貫被世人認定為華人的身份,是無法超越白人, 亦是對自己" 華人”呢個身份的自卑.

冇錯呀
在中國的俄羅斯族認不出是俄羅斯人,所以我嗎就係話同俄羅斯內的俄羅斯人是兩回事囉

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-28 07:01 PM 發表

你不斷強調比白人更白
其實心中已經認定白人是地球上最高級的人類,亦只有以"比白人更白"的身份,才能超越白人.以一貫被世人認定為華人的身份,是無法超越白人, 亦是對自己" 華人”呢個身份的自卑.

冇錯呀
在中國的俄羅斯族認不出是俄羅斯人,所以我嗎就係話同俄羅斯內的俄羅斯人是兩回事囉
在中國有哈薩克人,哈薩克曾經也是蘇聯一個共和國

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-28 07:01 PM 發表

你不斷強調比白人更白

冇錯呀
唉!對牛彈琴。似乎你仲未明。為什么「有色人種協會」是由一群「白人」建立的?他們一直在資助你地呢班蠢人呀,你地跌左入人地個圈套呀。要令敵人無法對自己構成破壞,就要使他們和自己不同。

要打敗「白人」,你首先要成為「白人」,喺「商圈理論」,喺心理,當下屬有一日和你穿同一款皮鞋戴同一款手錶,代表他有取代你的野心,你好好諗下呢句説話嘅含意。成件事同自唔自卑完全無關,只喺一個手段。解決問題唔好用錯方法,你會後悔。世界有其運作原理,有些事情是屬於定律的一部分,你是不能否定的,你唯一能做的是加以利用,這是政治的第一課。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2021-4-28 09:29 PM 發表

唉!對牛彈琴。似乎你仲未明。為什么「有色人種協會」是由一群「白人」建立的?他們一直在資助你地呢班蠢人呀,你地跌左入人地個圈套呀。要令敵人無法對自己構成破壞,就要使他們和自己不同。

要打敗「白人」,你首先要成為「白人」,喺「商圈理論」,喺心理,當下屬有一日和你穿同一款皮鞋戴同一款手錶,代表他有取代你的野心,你好好諗下呢句説話嘅含意。成件事同自唔自卑完全無關,只喺一個手段。解決問題唔好用錯方 ...
講咁多廢話
其實嗎又係想話
世界是白人(或普遍被世人認同是白人的人)至大
地球上其他任何其他人
都要跟佢規矩,跟佢方式行事

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-28 08:21 PM 發表

在中國有哈薩克人,哈薩克曾經也是蘇聯一個共和國
係哈薩克族人
不等同哈薩克國人
仲有俄羅斯族
塔吉克族
朝鮮族
.........等等添

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-28 10:12 PM 發表

講咁多廢話
其實嗎又係想話
地球上其他任何其他人
咪理佢,同以前網上有人講中國人係猶太人一9樣,無聊!😶

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-4-28 10:17 PM 發表

咪理佢,同以前網上有人講中國人係猶太人一9樣,無聊!😶
路過吹下
當打機姐
😅😅😅

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-28 10:12 PM 發表

講咁多廢話
其實嗎又係想話
地球上其他任何其他人
唉!吹漲。邊個叫你跟佢地規矩啫,傻人!

你成為白人,就喺對白人最大嘅背叛呀。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2021-4-28 10:28 PM 發表

唉!吹漲。邊個叫你跟佢地規矩啫,傻人!

你成為白人,就喺對白人最大嘅背叛呀。
華人就係華人
做乜要認係白人

點解唔可以用華人呢個身份,一定要用" 我比你更白” 呢個身份去話俾白人知我係優越過你呀!

我有時會好懷疑呢個論壇會員嘅平均智商,所以我已經好少再喺度留言,成個談話根本無意義,始終圈子唔同,同你地講野非常煩厭。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2021-4-28 10:41 PM 發表
我有時會好懷疑呢個論壇會員嘅平均智商,所以我已經好少再喺度留言,成個談話根本無意義,始終圈子唔同,同你地講野非常煩厭。
隨便
唔送

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]