• 瀏覽: 11,767
  • 回覆: 4
+5
有機會係因為之前隔離檢疫時驗唔到走左出去,所以補鑊再驗清楚D,結果真係搵到一批。

但係,按呢個假設去諗,唔知有幾多人走左出社區 ...

D黃人仲唔打疫苗, 真係等中招

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-18 01:37 PM 發表
而家其實最緊急嘅 係如果變種病毒真係超過21日空窗期 應該加到28日 如果外國檢測不力 就應該停止航班 政府做嘢應該要快啲
再加長未必有用.
反而要求佢地完成檢疫後, 兩個月內都要頻密檢測. 因為佢地帶返黎香港既物品都可能帶病毒, 可能檢疫期無中, 返到屋企拆箱, 就中左...

引用:
原帖由 秋落 於 2021-4-18 02:57 PM 發表
請教各位師兄病毒在培養器皿能生存時間有多長,首先說明這是陰謀論假若有人專門拿這方法攜帶迴港後再感染病毒傳播到社區來危害香港。
室溫下不會超過十四日.
病毒唔係細菌, 入唔到宿主體內, 係唔識得自己繁殖, 溫度高的話會死快D.
如果係正常適合細菌既環境, 病毒頂唔到幾耐, 反而陰暗乾爽既環境會頂耐D.

只要溫度夠低的話, 病毒可以頂好耐.換另一個角度睇, 諗下點保存疫苗就知.

引用:
原帖由 秋落 於 2021-4-18 03:04 PM 發表

當冷凍物品來攜帶好方便,如果是這樣香港就永無寧日。
洗鬼搵人帶. 香港每日食幾多美國肥牛, 全部都係急凍來港.

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-18 03:06 PM 發表

我覺得物品傳染 係冇咁嚴重 如果唔係大陸咁多入口貨 都應該一地都係 大陸嘅資訊 物品傳染集中啲冷凍貨品 所以其實應該小心冷凍食物 但係如果人帶病毒 真係防不勝防 而家已經開始放寬食肆 應該停航 就算嚟咗都要28日 驚嘅話再加七日家居隔離 唯有咁樣盡量做 盡快做
物品傳染, 好睇衛生環境.
歐美防疫再衰, 佢地加工急凍食物既廠房, 衛生一般都唔差得去邊
但印度...

主題標籤 #新冠肺炎
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]