• 瀏覽: 22,589
  • 回覆: 161
【23:27更新】熱愛行山的24歲女子石樂蕎,自周四(15日)離開石硤尾南山邨寓所後不知所終,其家人屢次致電未能聯絡上,由於其行山裝備不見了,家人估計她前往獅子山行山。有市民在飛鵝山尋獲相信為石樂蕎的漁夫帽,消防今日(17日)晚上10時許登山搜救。

石樂蕎表姊梁小姐稱,有市民在飛鵝山通往自殺崖的鵝肚棧道尋獲相信屬於石樂蕎的漁夫帽,家人在家中則發現該帽不見了,相信由石帶走。梁又稱,家人啟動石的電腦,發現她早前曾搜尋前往自殺崖的方法,又曾透露不開心,但未知是否有關。警方及消防亦證實接獲家人報案,稱在飛鵝山尋獲石樂蕎的衣物,消防晚上10時許登山搜救。

石樂蕎的胞姊Sophie表示,石樂蕎早前與家人吃飯,曾透露欲前往獅子山行山,並於周三(14日)晚上交代自己翌日不會回家吃晚飯。其父母周四早上10點離家前,石樂蕎仍在家;父母至下午3時45分回家,發現石樂蕎不在家。Sophie指出,家中石樂蕎的綠色行山風褸、青綠色背囊、Salomon行山鞋不見了,估計她穿著行山裝備前往行山,其後警方翻查的閉路電視片段亦顯示她穿著該些裝備。Sophie曾致電石樂蕎友人,無人知道她前往何處,以及與何人行山。

Sophie指出,其父親以手機發WhatsApp短訊給胞妹,發現她於前日下午4時49分顯示「已讀(藍剔)」,其後再多次致電及短訊皆無回覆。現時手機已無法接通,其手機最後發出信號為今早8時19分,由新蒲崗捷景工業大廈的發射站接收。

八達通公司周六無人上班 無法查使用紀錄
Sophie說:「我爸爸成晚無瞓,今朝同媽媽7點幾自己上咗獅子山搵,但乜都搵唔到。」她指出,很想盡力尋找胞妹,「如果搵唔到,我爸爸會後悔一世」。她表示,昨晚(16日)報警後,警方西九龍失蹤人口組今早聯絡她,警員表示已聯絡八達通公司,希望追蹤石樂蕎的八達通使用紀錄,惟八達通公司周六無人上班。Sophie又引述警方稱現時無證據顯示石樂蕎前往獅子山,無法派員搜山。

想向石小姐講下面幾句話,
真係自殺就請選擇一些不要騷擾別人的方法...
現在不但令家人擔心又花大量人力物去找尋您...
更令一些為找尋同救援你的人也冒上生命危險...
希望你安好, 更望各位找尋和救護你的人安全

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210417/s00001/1618650132973/市民尋獲失蹤女子石樂蕎帽子-消防深夜登飛鵝山搜救

依家啲淫郁下唔開心就話自殘,知唔知父母家人多傷心😔😔

想作傻事之前, 請停一停, 想一想是否有別的解決辦法!

原來八達通公司星期六日唔辨工,搵佢救命真喺死得

天使

八達通緊急情況下都揾唔到人做野?入系統查下好難咩

????真奇怪???

自私撚,浪費人力物力

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-4-18 09:18 AM 發表
【23:27更新】熱愛行山的24歲女子石樂蕎,自周四(15日)離開石硤尾南山邨寓所後不知所終,其家人屢次致電未能聯絡上,由於其行山裝備不見了,家人估計她前往獅子山行山。有市民在飛鵝山尋獲相信為石樂蕎的漁夫帽,消防今日(17日)晚上10時許登山搜救。

https://fs.mingpao.com/ins/20210417/s00001/b69c920d0324177f17da8f9f17d5421f.jpg ...
24歲,樣唔差,點解要咁樣?有乜唔開心,話俾我知啦.....

八達通無人上班就唔使幫手? 有重要事 就要remote 入去做,

如果八達通星期六 down 左機會唔會無人維修呢? 一定有人24小時On Call. 呢D 公司唔做野既籍口真係得人驚。

引用:
原帖由 siu80 於 2021-4-18 09:44 發表
八達通緊急情況下都揾唔到人做野?入系統查下好難咩
八達通係IT 公司, 一定有人24小時 On Call 的。

有跡象顯示佢要做傻事?
搞清楚乜事先啦, 到時先鬧都未遲,
吾使好似AI咁自動彈晒D回應出嚟.

八達通查到又話市民被監控架啦

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-4-18 09:28 AM 發表
原來八達通公司星期六日唔辨工,搵佢救命真喺死得
唔可以特事特辦?

要平安

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]