• 瀏覽: 20,499
  • 回覆: 276
+15
引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-4-18 11:00 PM 發表

冇錯,所指係兩針加兩個星期後嘅感染人數。 其實公平講,打疫苗後確診數唔重要,唔使入院,唔會死人,好似平常傷風咳嗽咁病幾日就掂全世界就可以回復正常。 有五千幾單根本唔係問題,三百幾要入院,死咗七十幾先令人擔憂。
另外一個誤區就系好多人忽略咗染病痊癒就表明身體產生了抗體,這點對達到群體免疫尤其重要。好多yc成日話注重重症保護率高系自私表現,對抗疫冇幫助,其實系顯示佢地無知

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-4-18 05:40 AM 發表
講到尾保護不足囉,睇下大陸而家D人口罩都唔使帶,就知邊個成功啦
個人認為, 大陸"成功", 主要都係本身抗疫做得好, 有確診就迅速排查. 並非以疫苗為主.

美國已發現5800人接種疫苗後感染新冠病毒

文匯網就係帶出整個疫情就係由美畜隱暪疫情散播世界開始,以至到今日仍然謊話連篇.... 啲死白皮豬美肺毒針仲夠膽繼續招搖撞騙,屌佢滷味僞科學真毒藥假數據欺騙世界不斷打L死人又引發變種美肺危害世界!似乎人類一定要消滅所有美畜先至可以制止呢場世紀大災難!

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-4-18 08:25 PM 發表

黃能,其實美帝的數據已經證明了疫苗的成效。美國佬打疫苗之後,從一月中就大幅減小患病人數,大概每日減小10萬,也就是過去兩個月,美國應該減小最小500萬人感染,如果沒有打疫苗,會多500萬感染,死亡率是2%,會多10萬人死,現在只有74個,證明比感冒病殺傷力更低。
美國打幾多劑科興疫苗?
疫苗有沒效都睇打乜疫苗。

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-4-18 03:28 AM 發表
當地時間4月15日,據美國疾控中心公布的數據顯示,全美目前有約7700萬人接種了兩劑新冠疫苗,其中發現有5800人接種疫苗後感染新冠病毒,出現「突破性病例」,「突破性病例」中有396人需要住院治療,以及74人死於新冠肺炎。疾控中心報告指出,對「突破性病例」的跟蹤統計有延遲,因此實際數據應高於已發現病例數。
https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202104/17/607b02b3e4b0357d9145c410.jpeg
我不相信疫苗注射後只有5800例新確診病例,至少要漏掉零(更像是580,000),是95%嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]