• 瀏覽: 3,004
  • 回覆: 48
+2
今日新增新冠肺炎輸入個案佔10宗。

當中有4宗帶有N501Y的變異病毒株。當中包括2名來自菲律賓的患者,於4月15日乘坐5J272航班到港,一同有N501Y病毒株。

7宗來自印度,2宗4月15日乘坐QR818航班抵港,而另外5人為4月4日乘坐UK6395航班抵港,該航班至今累積26宗個案,而航班早前已啟動熔斷機制停飛。張竹君透露,明日還有多個12日樣本初步確診,故有可能達到40多宗。

而餘下的1宗輸入個案,來自印尼,是第19日的檢測樣本。

本地個案有8宗,其中6宗源頭不明,經過基因篩查後發現其中一宗屬於N501Y變種病毒株,是29歲杜拜來港男子。

至今累計有221宗帶N501Y的變異病毒株的個案,當中93宗為英國的變異病毒株、27宗為南非變異病毒株,其餘有17宗未能分辨。

印度依家爆到七彩,政府要睇緊D呀

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 異病毒個案-10宗輸入確診7宗來自印度

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
死都唔肯禁印度巴基斯坦等

低端人口國家,禁飛黎香港啦

留英L專機返黎仲死得人多, 期望大陸唔好通關, 比班港產廢官害死中國

印度 未能攻擊中國;
轉用細菌戰攻入香港..

印度打什麼疫苗?點解仲爆得咁跨張?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-4-17 07:59 PM 發表
之前臭叉仲話同中國玩疫苗外交戰

暫停印度來港啦

封印度啦. 仲等. 政府用下隻眼去睇印度發生咩事.

唔駛禁航班,每發現一個就罰航空公司50萬,航空公司自己都會停

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-17 21:28 發表
暫停印度來港啦
R 哂頭, 英國都敢封, 竟然唔敢封印度. 印度每人22萬人中招. 政府係米睇唔到?!

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-4-17 07:59 PM 發表
好似打佢自己嗰隻國產疫苗
好彩他們有牛屎防疫秘方, 否則可能爆得仲緊要

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-4-17 19:59 發表
阿斯利康 (AZ)

要果斷截印度了,
尤其玩完共浴同牛屎兩個節目,
全球數字俾佢推到破紀錄... 

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]