• 瀏覽: 4,101
  • 回覆: 39
+3
智利公布一項在現實生活的大規模研究顯示,中國科興疫苗對預防出現有症狀感染的有效率為67%。 當局根據2月和3月疫苗接種計劃的數據,比較接種1劑疫苗、完成兩劑接種與沒有注射疫苗人士的情況後得出結論,共涉及1050萬人。 報告指出,接種疫苗對預防有症狀感染的有效率為67%;對預防住院治療的有效率為85%...

又話得50幾%嘅,真係爭好遠喎

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1586308-20210417.htm

巴西早幾日已經改咗,第二針科興隔28日打都有60幾。
https://china.hket.com/article/2929480?r=cpstni

巴西終極數據:科興疫苗最理想的2針間隔是這樣

公布了科興新冠疫苗「克爾來福(CoronaVac)」在巴西Ⅲ期臨床試驗的最終研究結果,其中發現兩針時間相隔較長,可將保護率由50.7%提升至62.3%,而最理想的間隔是28天。

算係唔錯.

正喎,我聽日打

越黎越多西方疫苗被證實唔掂,中國疫苗越黎越搶手,而家有得打好去打,遲啲國家都照顧唔到香港

我打咗第二針科興, 相隔已21日, 無任何不適.
仲有, 依家打飛機又堅挺又射多咗 係我真實事例,
未打針的人, 一定要快快去打科興, 真係有超勁感覺, 唔係吹水.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-17 05:17 PM 發表
我打咗第二針科興, 相隔已21日, 無任何不適.
仲有, 依家打飛機又堅挺又射多咗 係我真實事例,
未打針的人, 一定要快快去打科興, 真係有超勁感覺, 唔係吹水.
五姑娘左定右啊

全香港有500幾萬人合資格打針, 就算真係打死十件八件, 對全社會都係利多於弊, 唔打針就日日都有人因財困而自殺, 打針之後經濟翻生就人人都得益.  

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-17 05:25 PM 發表
全香港有500幾萬人合資格打針, 就算真係打死十件八件, 對全社會都係利多於弊, 唔打針就日日都有人因財困而自殺, 打針之後經濟翻生就人人都得益.   
支持下個禮拜第二針

共涉及1050萬人。

報告指出,接種疫苗對

預防有症狀感染的有效率為67%;對預防

住院治療的有效率為85%;防止

染疫後死亡的有效率為80%。

重點係對住院重症有效率達80%。

阿爺要復興中華民族, 做好多人類命運共同重要事命, 理唔到香港咁多, 未打疫苗既人趁仲有免費針打快打, 到時想打有錢都未必有, 一針難求. 疫苗係將來既日子會變左重要國家戰略資源. 同埋當新冠成為風土病, 變左年年要打, 到時點都要比錢先有機會打, 第一水全球打晒都要去到2024,2025年

同埋西方疫苗表面數據好似好勁, 但事實好多西方國家打完後確診數字仍然很高, 相信同變種病毒係當地肆虐有關, 香港都有變種入左境, 大家都要有心理準備, 未打疫苗快打, 唔係仲左招真係幾大獲, 唔會等到有隻安全疫苗先打, 大家可以當新冠係無形既敵人, 會唔會有敵人會等你有齊超強安全既武器而等你訓練有數先來打你, 同埋話你知打你邊到, 幾時打你?

呢種想法太不設實際, 打邊隻疫苗都無所謂, 最緊要齊齊快D打, 等香港盡快群體免疫, 經濟慢慢復甦

文匯報導又有啲唔同啵

研究表明,科興疫苗在第二劑接種14天後對預防住院治療的有效率為85%,
預防進入重症監護病房的有效率為89%,
預防感染所致死亡的有效率為80%。

67%都係算低.

引用:
原帖由 .kaxka.. 於 2021-4-17 05:31 PM 發表
67%都係算低.
疫苗係初始產品, 仲係緊急使用, 士急馬行田.
電腦最初發明時都係很慢, 要經時間改良, 疫苗都係一樣.

引用:
原帖由 .kaxka.. 於 2021-4-17 05:31 PM 發表
67%都係算低.
咁你可以打服必太㗎,請問有冇打呢?

引用:
原帖由 jalsen 於 2021-4-17 05:30 PM 發表
文匯報導又有啲唔同啵

研究表明,科興疫苗在第二劑接種14天後對預防住院治療的有效率為85%,
預防進入重症監護病房的有效率為89%,
預防感染所致死亡的有效率為80%。
地區唔同爭小小唔出奇吖。

根據巴西Ⅲ期臨床試驗的最終研究結果,科興疫苗對含不需就醫的輕症病例在內的所有新冠病例,保護效力從今年1月初公布的50.38%修正爲50.7%;對有明顯症狀且需就醫的新冠病例,保護效力從1月的78%修正爲83.7%。

兩劑相隔時間較長 保護力由50.7%升至62.3%

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]