• 瀏覽: 10,639
  • 回覆: 48
引用:
原帖由 劉婕 於 2021-4-20 10:32 發表

我有親戚希望把小朋友送往內地讀書。
有朋友早已把兒子安排投考內地大學, 但內地有名的大學比起香港的大學院更難考得入。
最難頂系依家大陸的家長比香港更加怪獸,的靚仔靚女叻到你唔信。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-4-20 05:49 PM 發表

最難頂系依家大陸的家長比香港更加怪獸,的靚仔靚女叻到你唔信。
自己不是怪獸家長就是了。
把子女送去內地讀書跟送去外國的心態一樣, 是為了讓子女擴闊各方面的境界

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-4-21 10:42 發表

自己不是怪獸家長就是了。
把子女送去內地讀書跟送去外國的心態一樣, 是為了讓子女擴闊各方面的境界
青年人的前途與群體有直接關係,從前留學美國的學生高人一等,他們身居要職,攜帶同一班底人。香港公務員以港大畢業為主,中大生受到歧視。

以後呢?

據說在台灣要成為大學教授有個古怪的條件;一定要有外國學位,在台灣拿的學位多多也是廢卵。

所以台灣出廢卵。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-4-21 12:12 PM 發表

青年人的前途與群體有直接關係,從前留學美國的學生高人一等,他們身居要職,攜帶同一班底人。香港公務員以港大畢業為主,中大生受到歧視。

以後呢?
香港八所大專院校元氣大傷, 要麼由它們沉淪, 要麼被取締, 校舍被收回, 另圖發展。
不要再寄予期望。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-4-22 11:07 發表

香港八所大專院校元氣大傷, 要麼由它們沉淪, 要麼被取締, 校舍被收回, 另圖發展。
不要再寄予期望。
元氣大傷又豈是大學?是整整幾代人。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-4-22 11:16 AM 發表

元氣大傷又豈是大學?是整整幾代人。
整個社會都要接受大手術。
要豉油不要命的人, 只適合去西國生活。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-4-21 12:13 PM 發表
據說在台灣要成為大學教授有個古怪的條件;一定要有外國學位,在台灣拿的學位多多也是廢卵。

所以台灣出廢卵。
我知道係咁
要成為大學教授
由講師-->副教授-->教授
如果有外國大學博士學位馬上跳級副教授
然後教幾年申請升等教授
而家有冇改到唔係咁清楚

所以台灣鬧出蔡英文假博士風波
八十年代留洋博士在台灣仍屬罕有
如果去一間有名大學浸過,更加吃香
有人推測蔡大嬸當年升等博士報告過唔到關
因為蔡個老豆黨國關係良好,走後門幫個女搵到大學教職
由英國返台灣馬上去國立政治大學任教
被人查到佢當年一入職就副教授,好明顯表示佢有博士學位
結果.....大家發現佢呃左台灣人幾十年
論文?博士證書? 佢話搬屋唔見左 同母校申請一張證書
但係又俾人發現,證書式樣校長簽名不同
詢問校方講不管任何時間補發,證書校長簽名必需用回原校長簽名
重點係,蔡嬸透過外交系統幫佢去英國學校打點
校方低調有意隱瞞
至於論文又如何交代?蔡嬸拎份草稿出黎,話呢份野就係當年論文原文
咁都得?
其實大家都奇怪,一個頂著法學專家頭銜,係大學教左成二十年書
讀法律不做律師,從事學術研究和教育
居然二十年來,搵唔到佢有任何著作,同發表過新的學術文章
呃到個教授職位
仲呃埋個總統之位
原來台灣人真係好多蠢人
就算冇讀過大學或博士
點可能咁多年都證明唔到自己有博士學位
仲搞到要下令封存自己當年係教育部教授升等資料列為機密
話要三十年後至可以解封
一聽就知有鬼
可笑的是,二十年來俾佢教過啲學生,冇人知道佢冇料到?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-22 11:50 發表

我知道係咁
要成為大學教授
然後教幾年申請升等教授
而家有冇改到唔係咁清楚

...
政治使人迷懵,中國文革遺失了十年了時間,已經造成數代人思想一遍空白。大陸不談政治,也要花三十年去補救。
香港與台新生數代仍然沉迷政治……

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-22 11:50 發表

我知道係咁
要成為大學教授
然後教幾年申請升等教授
而家有冇改到唔係咁清楚

...
很詳細的資料,謝謝分享!

咁樣標題,請問樓主癲夠未

引用:
原帖由 北斗系統 於 2021-4-23 19:16 發表
咁樣標題,請問樓主癲夠未
你話呢?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-4-22 03:47 PM 發表

政治使人迷懵,中國文革遺失了十年了時間,已經造成數代人思想一遍空白。大陸不談政治,也要花三十年去補救。
香港與台新生數代仍然沉迷政治……
美國大學生似乎並冇咁熱衷上街搞政治
一來資本主義社會,讀大學就係為左將來前途
二來美國文化會追根究底
大學時代有不良紀錄,畢業後邊間公司敢請?
印象上個世紀,韓國大學生最會上街鬧事
而且手段之激進擲氣油爆,打砸燒同而家香港黑暴有得揮
後來政府同各大企業合作,公開宣布邊個大學生鬧事
列為黑名單以後都唔會請
讀完大學要做粗重工作,自己好好諗下
事隔多年,韓國大學生對政治熱因為前途慢慢消退

至於香港同中國,太受五四運動呢段歷史影響
以為大學生搞政治係理所當然
好在六四後中國政府平息左,之後落左唔少功夫整頓
大陸大學生再唔會好似以前咁,串聯起黎同政府抗爭

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-24 04:08 PM 發表

美國大學生似乎並冇咁熱衷上街搞政治
一來資本主義社會,讀大學就係為左將來前途
二來美國文化會追根究底
大學時代有不良紀錄,畢業後邊間公司敢請?
印象上個世紀,韓國大學生最會上街鬧事
而且手段之激進擲氣油爆,打砸燒同而家香港黑暴有得揮
後來政府同各大企業合作,公開宣布邊個大學生鬧事
列為黑名單以後都唔會請
讀完大學要做粗重工作,自己好好諗下
事隔多年,韓國大學生對政治熱因為前途 ...
""""""美國大學生似乎並冇咁熱衷上街搞政治"""""""
如果你同樓主都係真心咁想,而唔係收中共錢的話
你地有生之年,將發覺自己錯得好緊要

引用:
原帖由 highmax 於 2021-4-24 09:48 PM 發表

""""""美國大學生似乎並冇咁熱衷上街搞政治"""""""
如果你同樓主都係真心咁想,而唔係收中共錢的話
你地有生之年,將發覺自己錯得好緊要
你會咁講,即係你收過中共錢?
請問點樣做至收到錢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]