• 瀏覽: 17,709
  • 回覆: 79
+2
曱甴都大大隻,木蝨真係好陰質

真定假?
的士有乜地方可以比佢生存?
個司機都應該唔會租呢架車!

現時市面上揸的士大多數都系租車用。車主都系收租。

恐怖

引用:
原帖由 haogaoye 於 2021-4-18 03:31 AM 發表

多謝你的經驗,係乜鹽水來的?有無資料?下次如果我不幸再野上呢D蝨我都會樂意試試。
另外我朋友都講過佢用D乜乜粉可以大量殺死床蝨。只係當時我已經處理完,所以沒有追問佢落去細節,而當時我最concern既係佢會否帶咗D床蝨出黎野俾我。
我一年前先處理過,真係崩潰,我都幾乎用盡所有可行方法,揾滅蝨公司、天鹽清、熱風槍、威立士、但係最有效係用粉末狀硅藻土,即係所謂DE粉,淘寶買好平,另外因為發現係隔離屋走入我屋企,所以我將門口門框位置全貼上蒼蠅貼,門下位置長期放硅藻土,完全有效地阻止入侵!

引用:
原帖由 haogaoye 於 2021-4-18 03:31 AM 發表

多謝你的經驗,係乜鹽水來的?有無資料?下次如果我不幸再野上呢D蝨我都會樂意試試。
另外我朋友都講過佢用D乜乜粉可以大量殺死床蝨。只係當時我已經處理完,所以沒有追問佢落去細節,而當時我最concern既係佢會否帶咗D床蝨出黎野俾我。
DE 粉, 即係矽藻土

好恐怖呀!!有冇搞錯,個司機傻了!!!

好可怕啊

引用:
原帖由 haogaoye 於 2021-4-18 03:19 AM 發表

我見過有滅蟲公司賣廣告用蒸汽滅殺,所以我都有試熱氣。調溫度(可調120度-590度)的熱風槍我有,但唔敢用高溫,因為面對住係家私床鋪呢D唔受得太熱既物件。我最後用了1500W既風筒去周圍吹D有夾縫的地方。一個地方一個地方地慢慢吹一段時間。最後結果都係消滅唔到。D蝨真係藏得好密實,好難找得曬佢地出黎以熱武器直接攻擊。
我也試過用唔同牌子既生化武器(殺蟲水)直接噴落D露左面被我追殺既床蝨身上,結 ...
我睇過網上通常要熱(70度或以上)同乾水,個人諗法蒸汽槍出嚟温度會降得好快同會留低水份,

如果係我度發生,木傢私入牆丟唔到,床褥唔捨得,,,我應該都會熱風槍加粉(去水份),,百幾度床褥同衣服頂得住,,梳 應該睇唔到嘅縫狂倒粉再熱風

睇過youtube好多,有真係大劑,,,最慘繁殖快,唔死晒又嚟過,,

諗諗下如果全家出去住三星期得唔得,,一萬幾千點都好過丟晒傢私?🤔🤔

引用:

最好唔好有下次,我當時丟晒有呢D蝨有機會躲藏既家電,櫃,床,但係無辦法,我怕佢哩係D鑼絲洞,佢地會擴散咁快就係其中一D藏在吸塵機底,我真係估佢唔到,當吸塵既時候就跌出黎,我就吸塵既時候突然係我間房見到跌在我床單上我先估到,用電筒一照,我即刻用垃圾袋包住掉左!
你朋友講既粉我就無見過,我講既鹽,然後溝熱水溶解後噴,當時我網上查到,好似係中環附近上樓買既(我唔記得左),我買左幾包同個噴壺,噴完佢地會死(殺蟲水都未必死!!),我親戚見我搞掂就拎左去用,佢地都成功,都係丟晒所有野,佢慘到連房門匡都要換,真係好煩
你可以上網查一查,應該唔難搵到資料,都係個句,真係唔好有下次,當你見到屋企人床單有紅色血點就要警覺!!可能係唔覺意死在床上造成,我用廁紙禁死佢都係血紅色!!

引用:
原帖由 haogaoye 於 2021-4-17 10:08 PM 發表

後來有次同個朋友食飯,聽到佢講屋企有床蝨,用咗D乜乜粉後死咗好多係地上甘話,我聽到後第一時間彈開同佢保持距離並馬上金睛火眼地注視著四周會否有床蝨從佢身上和隨行物品帕爬出黎。果次食完飯朋友走咗後,我即刻攞曬身上既野出黎裡裡外外檢查確保無不速之客偷渡先敢返屋企。呢D蝨爬得快,又藏得密,真係怕曬佢地。
你做對了,再給牠惹上又是惡夢開始吧!你好彩喇!

引用:
原帖由 KATSU29 於 2021-4-18 02:06 PM 發表

最好唔好有下次,我當時丟晒有呢D蝨有機會躲藏既家電,櫃,床,但係無辦法,我怕佢哩係D鑼絲洞,佢地會擴散咁快就係其中一D藏在吸塵機底,我真係估佢唔到,當吸塵既時候就跌出黎,我就吸塵既時候突然係我間房見到跌在我床單上我先估到,用電筒一照,我即刻用垃圾袋包住掉左!
你朋友講既粉我就無見過,我講既鹽,然後溝熱水溶解後噴,當時我網上查到,好似係中環附近上樓買既(我唔記得左),我買左 ...
我朋友上年中過招,都唔知邊度惹番嚟,可能係酒店,可能係交通工具,首先買咗你講果種噴嘅,效果係有但無法全滅,每朝起身用手電照梗有兩三隻出現,有次仲恐怖到吸緊血慌忙逃走帶出一條血路,後來佢轉買DE粉,圍住床邊床架床單灑,丟咗旁邊塊舊窗簾,再買一張全包床笠,因為唔知床褥裡面有冇,終於搞掂
其實要留意床邊四角,有冇一點點黑色物體,果啲係佢哋啲屎,而且佢哋愛聚集,巢好多時築喺四角,雖然我冇見過,但而家臨訓前都會照照求安心

引用:
原帖由 柏傑 於 2021-4-18 02:28 PM 發表

我朋友上年中過招,都唔知邊度惹番嚟,可能係酒店,可能係交通工具,首先買咗你講果種噴嘅,效果係有但無法全滅,每朝起身用手電照梗有兩三隻出現,有次仲恐怖到吸緊血慌忙逃走帶出一條血路,後來佢轉買DE粉,圍住床邊床架床單灑,丟咗旁邊塊舊窗簾,再買一張全包床笠,因為唔知床褥裡面有冇,終於搞掂
其實要留意床邊四角,有冇一點點黑色物體,果啲係佢哋啲屎,而且佢哋愛聚集,巢好多時築喺四角,雖然我冇見過,但而家臨訓 ...
粉我無用過,睇師兄咁講可能好有效👍,不過前幾年我用鹽水搞掂左,到而加床底白色我都唔抺走(唔美觀但安心),好似其他蟲食左都會變乾屍,我發現有隻細曱甴乾死左,
一點點黑色物體前期係木既外面已經睇到,,不過拆床個時好恐怖,成個床架裡面(個心)都黑色既,爬來爬去,明知床褥無都丟埋!!

引用:
原帖由 omgomg666 於 2021-4-18 05:32 AM 發表

我一年前先處理過,真係崩潰,我都幾乎用盡所有可行方法,揾滅蝨公司、天鹽清、熱風槍、威立士、但係最有效係用粉末狀硅藻土,即係所謂DE粉,淘寶買好平,另外因為發現係隔離屋走入我屋企,所以我將門口門框位置全貼上蒼蠅貼,門下位置長期放硅藻土,完全有效地阻止入侵!
咁樣,我都要買返D DE粉看下門口,有備無患。以前奶過呢D野,真係留有一世既陰影,比撞鬼更可怕。

引用:
原帖由 KATSU29 於 2021-4-18 02:49 PM 發表

粉我無用過,睇師兄咁講可能好有效👍,不過前幾年我用鹽水搞掂左,到而加床底白色我都唔抺走(唔美觀但安心),好似其他蟲食左都會變乾屍,我發現有隻細曱甴乾死左,
一點點黑色物體前期係木既外面已經睇到,,不過拆床個時好恐怖,成個床架裡面(個心)都黑色既,爬來爬去,明知床褥無都丟埋!!
“成個床架裡面(個心)都黑色既,爬來爬去” 
真系好驚心動魄的一幕!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]