• 瀏覽: 2,730
  • 回覆: 21
+2
篇報導真係睇死人,預防死亡有八成,防入院八成五,咁即係點計,個百份比用咩做份母先
如果係以患者黎比較,個全體真實比率就會比報導數字細很多
多數都引用外電,有心攪到數字不明不白多架啦

我打左科興第一針,之前同舊同學食飯,佢打左復必泰,佢早過我打,佢話打左隻手真係會痛,於是我有哂心理準備,預左會痛,打針前姑娘亦同我講,打針隻手唔好拎重野,可能會痛。
打完針,完全無痛,等30分鐘期間,見等待離開嘅人,個個龍精虎猛,之後隻手亦無任何疼痛。
如果有人睇得粉報多,唔敢打針,可以問下身邊已打針朋友。真係唔需要擔心。

點解之前咁多黃媒話科興係智利唔work 既?

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-4-18 05:12 PM 發表
我打左科興第一針,之前同舊同學食飯,佢打左復必泰,佢早過我打,佢話打左隻手真係會痛,於是我有哂心理準備,預左會痛,打針前姑娘亦同我講,打針隻手唔好拎重野,可能會痛。
打完針,完全無痛,等30分鐘期間,見等待離開嘅人,個個龍精虎猛,之後隻手亦無任何疼痛。
如果有人睇得粉報多,唔敢打針,可以問下身邊已打針朋友。真係唔需要擔心。
因人而異啦

我打咗科興隻手又真係酸, 不過完全係可以接受果隻情度

引用:
原帖由 GLD 於 2021-4-18 17:33 發表

因人而異啦

我打咗科興隻手又真係酸, 不過完全係可以接受果隻情度
我都覺得係人人唔同,師兄,隻手小心d唔好做粗重野住。take care.

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-4-18 05:41 PM 發表

我都覺得係人人唔同,師兄,隻手小心d唔好做粗重野住。take care.
輕微到, 我完全冇理佢

引用:
原帖由 fruitboy 於 2021-4-17 12:52 發表
篇報導真係睇死人,預防死亡有八成,防入院八成五,咁即係點計,個百份比用咩做份母先
如果係以患者黎比較,個全體真實比率就會比報導數字細很多
多數都引用外電,有心攪到數字不明不白多架啦
死亡率減少8成: 係同樣人數如有打的一百萬人 vs 無打的一百萬人的抽樣調查, 如果無打疫苗的死了100人, 那打疫苗的只死了 20人.

這個是小學數學都有教的啦. (減少了8成, 亦可以講成原來的20%)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]