• 瀏覽: 6,641
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
香港打科興出問題,媒體就炒作到世界沒日,政府不理人民死活
但BNT出事就輕輕帶過或只純報道出事,不炒作

e.g東方, HK01

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-4-17 10:53 AM 發表
香港打科興出問題,媒體就炒作到世界沒日,政府不理人民死活
但BNT出事就輕輕帶過或只純報道出事,不炒作

e.g東方, HK01
BNT 俾都未必敢收. 主要老美滲透得太犀利, 好多逢中必反

有留意就知, 之前伏必太未開打,就不斷炒作科興打死人嘅新聞, 伏必太開打之後,疫苗出事嘅新聞即時少左。 之後中間伏必太暫停, 嗰段時間又突然出現番好多科興打死人嘅新聞, 而家伏必太又打返, 呢類新聞又隨之消聲匿跡。

總之,黑媒報道疫苗新聞方式,只有喺伏必太都有打嘅時候先至會稍為正常。 只打科興嘅時候,抹黑造謠負面新聞就會鋪天蓋地咁走出嚟。

香港黃黑傳霉做左呢樣野幾廿年
凡是中國的極少數/極罕有負面的人/事.
就將佢無限放大,伸廷,上綱,渲染,吹噓,炒作,抹黑,以偏蓋全,嘩眾取寵地說成為這是全中國的普遍現象/所有中國人都是這樣做的.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-17 11:38 AM 發表
香港黃黑傳霉做左呢樣野幾廿年
凡是中國的極少數/極罕有負面的人/事.
就將佢無限放大,伸廷,上綱,渲染,吹噓,炒作,抹黑,以偏蓋全,嘩眾取寵地說成為這是全中國的普遍現象/所有中國人都是這樣做的.
但東方一向只系反香港政府, 佢地中國新聞都好正當,唯一就系抺黑科興, 我只想到有收錢囉

我只看到香港人的政治上腦和分化
只顧互相針對抹黑
漠視科學證據的尿性

之前好多所謂科興出事
根本唔關科興事
好多所謂輝瑞出事
亦唔關輝瑞事
而係病人已經去到一個臨界點
被接種疫苗帶來的代謝壓力壓垮出事
如果發生其他可以令代謝壓力突然大增的事件
病人的健康可能一樣會崩潰

真正的疫苗出事
是阿斯利康和強生哪種
科學界很快已經找出每起事件之間的相同之處( 體內出現高濃度的血小板因子4聚陰離子複合物,引致凝血和血小板水平急降)
和跟接種疫苗的關聯性
研究和爭論之處只是產生這種情況的機制而已

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-4-17 12:01 PM 發表

但東方一向只系反香港政府, 佢地中國新聞都好正當,唯一就系抺黑科興, 我只想到有收錢囉
樓主你想太多,港媒應該純粹黑科興
既然要黑科興,BNT有問題當然唔會點報
你知唔知香港政府點會買到BNT?
BNT即係輝瑞,全世界都缺貨

BNT由上海復星集團得到大中華地區總代理
大陸,香港,澳門,台灣要買BNT,根據合約要同總代理上海復星買
上海復星係中國大陸企業,點可能出錢收買香港媒體黑科興?
而且復星上年3月就相中BNT,當時BNT連第一期臨床都未做
復星唔只同德國BNT簽代理約
仲投資幾千萬美金入埋股,成為德國BNT大股東之一
此舉確保BNT可以出到貨
上海復星一早就落左訂購買一億劑

其實呢個問題有人會問
中國有自己國產疫苗,點解仲要向德國BNT買
理由好簡單,疫苗在去年研究,各國搶先
冇人知道最後一定成功
所以有遠見國家唔會只買一種疫苗或只生產一種
美國都唔會只有一種,仲有強生,雖然而家出左啲問題
中國企業投資德國BNT當係買多個保險
而中國的作風一向如此
有些事情不方便國企出手,就交由私企去做

香港班醫護接種率未到兩成. 嫌科興係中國出, 又唔敢打復必泰.

把口就唱復必泰好, 喂, 你身體唔行動架?

殊不知第一劑疫苗已經防唔到變種病毒, 無論邊隻疫苗都要第二劑後先真係會有效. 到時臨急想打都無用.
科興係第二劑後五星期, 預防巴西變種病毒有效率, 上到七成幾八成. 復必泰...係無數據架. 當佢係先啦.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-4-17 01:44 PM 發表
香港班醫護接種率未到兩成. 嫌科興係中國出, 又唔敢打復必泰.

把口就唱復必泰好, 喂, 你身體唔行動架?

殊不知第一劑疫苗已經防唔到變種病毒, 無論邊隻疫苗都要第二劑後先真係會有效. 到時臨急想打都無用.
科興係第二劑後五星期, 預防巴西變種病毒有效率, 上到七成幾八成. 復必泰...係無數據架. 當佢係先啦.
講真,我現在唔信西方既數據
中國科興就全都在其他國家做第三期,加上全世界都注視,只會更好,不會差。我看巴西最新數據,計輕症是52%,但100%無需要入院。呵呵,你話在歐美,佢地會關心輕症?所以BNT有92% 我就一定唔信

真的挺有意思的
之前科興
媒體每天都是科興標題

現在BNT每天最大比例的 副作用
媒體卻不提BNT
只是平鋪直敘報道
這不是之前就應該做的嗎??

怎麼到了BNT
報道用詞都變了@!

雙標的毒媒真不要臉

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-4-17 12:01 PM 發表

辭職的那些 反中反政府的 媒體人
是不是 一部分去了 眾新聞
一部分去了 東方日報啊

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-17 12:25 PM 發表
我只看到香港人的政治上腦和分化
只顧互相針對抹黑
漠視科學證據的尿性

之前好多所謂科興出事
根本唔關科興事
好多所謂輝瑞出事
亦唔關輝瑞事
而係病人已經去到一個臨界點
被接種疫苗帶來的代謝壓力壓垮出事
如果發生其他可以令代謝壓力突然大增的事件
病人的健康可能一樣會崩潰

真正的疫苗出事
是阿斯利康和強生哪種
科學界很快已經找出每起事件之間的相同之處( 體內出現 ...
BNT 全球接種後死亡3000 就正常 ?

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-4-17 02:37 PM 發表

講真,我現在唔信西方既數據
中國科興就全都在其他國家做第三期,加上全世界都注視,只會更好,不會差。我看巴西最新數據,計輕症是52%,但100%無需要入院。呵呵,你話在歐美,佢地會關心輕症?所以BNT有92% 我就一定唔信
X2

引用:
原帖由 ^guts^ 於 2021-4-17 11:04 AM 發表

BNT 俾都未必敢收. 主要老美滲透得太犀利, 好多逢中必反
醫療藥品廣告費每年在香港投放很多媒體有誰敢對錢作對!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]