• 瀏覽: 6,554
  • 回覆: 50
  • 追帖: 1
[隱藏]



公民黨已幾近滅黨,估唔到四名顛覆案前公民黨成員都踩多腳,話「寫在牆上的政治事實是:公民黨已經完成了歷史任務」,希望領導層能審慎考慮黨的去向。

現正還柙的前楊岳橋、譚文豪及郭家麒,及獲准保釋的李予信噚日向發出聯署信,先以過來身份「賣慘」話 「無論在人前表現得多樂觀堅強,身陷囹圄必然不會好受」。然而,從報章中得知公民黨曾討論過去向,得出「保留公民黨」的結論後,雖然四人已不再是黨內成員,但仍想就事件表達想法。不過,四人亦「戴定頭盔」話自己已明確表示退出政壇,從政生涯亦已經劃上句號,未來將不會對政治事件作出任何評論,及接觸海外官方或非官方組織討論香港事務。


名為「逼宮」實圖轉軑,「訟黨」雙簧大戲演技拙劣
「國安」「政安」雙劍合璧,「泛民」改弦更轍勢在必行


    「既捨不下利益,又放不下面子,更邁不開步子」。呢個正係一眾鼠目寸光嘅香港反對派如今嘅尷尬處境。 當初為了短期政治利益,自甘墮落將自己綁上攬炒「戰車」,淪為黑暴嘅幫兇,反華外力嘅工具,將安寧祥和的香港糟蹋得一片烏煙瘴氣。 「人算不如天算」,攬炒亂港勢力掀起嘅騷亂風波直接催生出前所未有撥亂反正嘅歷史壯舉。 如今香港社會由亂轉治嘅潮流勢不可擋,自食惡果嘅香港「泛民」既割捨唔到未來參政利益,又放唔低割席攬炒的面子,此刻正喺度千方百計咁尋求解套自救嘅方式,為此不惜上演一齣出矯揉造作嘅拙劣戲碼。
         退黨政棍再獻「解散計」,名為「逼宮」實圖轉軚,係「訟黨」高層精心設計嘅一場「雙簧」表演。 涉嫌組織及參與「35+非法初選」被控串謀顛覆國家政權罪嘅公民黨前黨魁楊嶽橋同郭家麒、譚文豪及李予信4人已於上月宣佈退黨。 昨日,4名退黨政棍又向前黨友發聯署信件,重提佢哋要求解散公民黨嘅建議,聲稱該黨「已經完成了歷史任務」,並稱「抉擇已是刻不容緩」,最後卻又意有所指稱「我哋只能在此祝願大家以智慧行事,以免有更多嘅黨友陷於絕境」。 驟眼睇,呢份「建言信」似乎係為咗逼宮公民黨盡早做出解散決定,從而向社會傳達其「矢志不渝」對抗中央和特區政府嘅強硬態度。然而事實恰恰相反,公民黨明知繼續往日亂港路線只會徹底喪失染指香港管治權力嘅機會,註定灰飛煙滅嘅「泡沫化」命運。 但係如果突然轉變路線擁抱新制又怕激怒得罪曾經嘅攬炒支持者,公民黨陷入左支右絀、進退維谷嘅窘境。 3月份以來,公民黨掀起一波又一波嘅「跳船潮」,眼見退黨潮愈演愈烈,公民黨清楚必須立馬出手止損。 藉由退黨政棍「智慧行事以免陷於絕境」嘅終曲末章呼籲,公民黨順水推舟做出「保留公民黨,並積極重整發展方向」嘅決定,言外之意就係擺明車馬從此與昔日黑暴攬炒「手足」分道揚鑣、割席斷義,為咗糧支繼續唔要臉咁寄生體制。 「雙簧」計謀真可謂「用心良苦」。
    面對「國家安全」和「政權安全」雙劍合璧構築嘅全新政治生態,香港反對派只有真心誠意咁改弦更轍先係贖罪自救、擁抱未來嘅唯一出路。 香港國安法嘅刊憲實施,令社會治安面貌煥然一新。 街頭黑暴日漸式弱,至今已經幾乎絕跡。 冇攬炒政棍嘅搗亂,立法會告別「拉布」橫行嘅亂象。 亂港漢奸唔係倉皇逃竄就係身陷囹圄,裏應外合嘅「國際陣線」徹底破產。 而完善選舉制度、落實「愛國者治港」喺全國人大常委會全票通過基本法附件一二嘅修訂之後,香港立法會立馬跟進已經完成首讀及二讀,本地立法工作加速推進,法案落地指日可待。 香港國安法同全新選舉制度即將建立起密不透風、牢不可破嘅全方位制度保障,香港今後再無任何攬炒亂港勢力嘅生存空間。 同時,中央和特區亦都多次表明「反對派」並唔等於「攬炒派」,香港升級管治體系絕對唔係要搞「清一色」,唔係要將一切反對派「趕盡殺絕」。 只要反對派堅持愛國愛港嘅底線,「忠誠嘅反對派」擁有極其廣闊嘅參政議政空間。 要生存定係要毀滅,根本唔係幾咁艱難嘅選擇,愛國愛港仲係亂港反華更唔需要遮遮掩掩、扭扭捏捏。 下定決心與攬炒勢力一刀兩斷,從此徹底洗心革面改弦更張,香港反對派未來大有可為。
         「形勢比人強」。口口聲聲「齊上齊落、核爆唔割」嘅「堅貞誓」"猶在耳邊,反對派為咗公帑糧支割席斷義、變臉轉軚嘅政治把戲就連番上演。 奉勸仲喺躊躇觀望嘅所有香港反對派,「訟黨」嘅雙簧大戲係值得參考自省嘅政治風向標。 與其繼續煎熬折磨,不如果斷痛改前非,係時候做出最後決定喇,因為留給你哋嘅時間已經所剩無幾。



熱賣及精選
對呢些或港亂爛人嘅表現,我表示「呵呵」,你哋也有今日!香港唔歡迎你哋,你有多遠滾多遠!


呢就系唔愛港嘅後果


亂港分子一定是沒有好的下場的。


[隱藏]
只有愛港黨派才唔會被棄


唔愛港唔尊憲必然嘅下場


對於亂港分子,我哋只想講請滾出香港。


愛國者治港唔系空話


呢個系畀其他泛民黨敲響了警鍾


[隱藏]
對呢些或港亂爛人,香港唔歡迎你哋,你有多遠滾多遠!



愛國愛港才會受歡迎


只有愛國者才能治理好香港。


唯有愛國者治港,才能讓港區繁榮穩定。


市民系唔肯睇到唔愛港嘅政黨


[隱藏]
亂港分子禍害一方,定不會有好的下場。


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]