• 瀏覽: 63,810
  • 回覆: 540
  • 追帖: 1
+5
呢個節目, 絕對係無線近期最爆.

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-16 12:18 PM 發表
雪姑7友⋯七兄弟姊妹😏
心照
愁事當作好事演
衰得過甴曱破壞社會當建設?

引用:
原帖由 前往大大核心 於 2021-4-16 12:33 PM 發表
姐姐好偉大,但也唔見得其他兄弟姊妹係衰人,每人都有追求人生的權利,可能其他人出錢冇出力掛!天曉得。
咩叫一家人、七個照顧一個都唔肯仲唔叫衰呀?全部都係自私撚

有情有義

偉大!!
兄弟姊妹就。。。。

乜嘢叫老師?呢d咪系囉,為人師表,以身作則,而其他兄弟姐妹,我只能講,好現實。

引用:
原帖由 界外 於 2021-4-16 12:40 PM 發表

誰可相依正是電影龍的心主題曲,電影情節與以上姐姐妹妹的故事類同,感人至深!
以前細路仔睇呢套電影,一路睇一路喊,好感動好好睇

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-4-16 12:23 PM 發表
所以成日話高尚港人........高佢老味........
父母子女關係都有可能咁偉大

但作為姊妹關係可以完全去到咁偉大,極度少見

呢個姐姐好偉大,反而其他兄弟姊妹就無情

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-4-16 12:04 PM 發表
無線綜藝節目《尋人記》昨晚播出第9集,以「移民潮」作為主題,尋回1997年前因香港回歸而移民的香港人故事。其中一個故事主角余婉薇,當年家人早已移居美國,但她發現是弱智人士的妹妹余婉芬不能在當地買到保險,終決定放棄美國「綠卡」,獨自回港照顧妹妹,感動一眾觀眾。

當年職業為老師的余婉薇,在1996年接受《星期日檔案》訪問,當時她的家人與7兄弟姊妹已移民美國,但由於妹妹余婉芬是弱智人士,就算成功申請到 ...
吹水,無得食真寶腸點唔後悔

姐姐偉大!

今晚最後一集,可惜呀!

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-4-16 12:10 PM 發表
"她表示,當年曾提議接芬芬到美國生活、兄弟姊妹一起照顧她,才放心移民到美國,怎料卻沒有人贊成"
本土真港人
成家死黃屍。

相比起一眾泛民前議員掉低手足去著草,姐姐太偉大了

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-4-16 12:42 PM 發表
呢個節目, 絕對係無線近期最爆.
我同我屋企人講,連區國強呢排都爆紅左

引用:
原帖由 11491149 於 2021-4-16 12:28 PM 發表

每個人都有自已想生活 既方式
細妹弱智就要就照顧佢一世?
年年月月的照顧,一生的奉獻,不理回報,絕非常人可做到。
姐姐是超出常人的偉大,令人折服!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]